Άσκηση Mola 01: Υλικά και εργαλεία για την τεχνική mola

Για τη δημιουργία ενός εργόχειρου mola χρειάζονται πολύ απλά υλικά, όπως ύφασμα, ψαλίδια, κλωστές ραψίματος και βελόνες.  

Ύφασμα:
Το ιδανικότερο ύφασμα για την κατασκευή ενός mola είναι το λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Ωστόσο, το βαμβακερό ύφασμα με 100% βαμβάκι γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετο. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημι-βαμβακερό ύφασμα (δηλαδή να περιέχει και πολυεστερικές ίνες). Η αυθεντική τεχνική mola χρησιμοποιεί μονόχρωμα υφάσματα σε έντονα χρώματα. Ωστόσο, περιστασιακά χρησιμοποιούνταν και εμπριμέ υφάσματα καθώς δεν ήταν πάντα εύκολη η εύρεση μονόχρωμων υφασμάτων. Τέλος, χρησιμοποιούνται λεπτά υφάσματα ενώ σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο σκληρό και χοντρό ύφασμα αυτό τοποθετείται ως βάση. 

κόκκινο ύφασμα, μπλε ύφασμα


Βελόνες και κλωστές

Στο κέντημα mola χρησιμοποιούνται οι απλές κλωστές ραψίματος, είτε βαμβακερές είτε πολυεστερικές. Το χρώμα της κλωστής πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα του υφάσματος. Αν πρέπει δηλαδή να κεντήσετε ένα κόκκινο ύφασμα θα επιλέξετε κόκκινη κλωστή. 

Ψαλίδια
Χρειάζεστε ένα μικρό ψαλιδάκι κεντήματος με μυτερές άκρες. 

Χαρτί καρμπόν 

'Ενας απλός τρόπος για να μεταφερθεί ένα σχέδιο στο ύφασμα είναι με τη χρήση καρμπόν.  Αν πρόκειται να μεταφερθεί το σχέδιο σε σκούρο ύφασμα τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κίτρινο ή λευκό καρμπόν. Ωστόσο, οι γυναίκες Kuna ζωγράφιζαν το σχέδια απευθείας πάνω στο ύφασμα με μολύβι. Οι πιο έμπειρές ξεκινούσαν κατευθείαν να κόβουν και να ράβουν τις στρώσεις των υφασμάτων. 

Καρφίτσες

Η χρήση του είναι προαιρετική. Οι γυναίκες Kuna δε χρησιμοποιούσαν καρφίτσες αλλά κρατούσαν τα υφάσματα μαζί, κάνοντας πρόχειρες περιμετρικές βελονιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου