Ασκηση Mola 07: Ένα πολύχρωμο πουλί της ζούγκλας

Τα πολύχρωμα mola διηγούνται ιστορίες. Η θεματολογία τους αντλείται από την μυθολογία των Ινδιάνων Kuna, από την καθημερινή ζωή, από ιστορικά γεγονότα, από προσωπικότητες, όπως αθλητές, πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και από τις σύγχρονες διαφημίσεις του δυτικού κόσμου. 
Ινδιάνικος πολιτισμός, Τέχνη των Ινδιάνων, παραδοσιακό κέντημα, Τέχνης της Λατινικής Αμερικής, πολύχρωμο κέντημα, υφασματογραφία, τέχνη με ύφασμα,

Το θέμα της συγκεκριμένης άσκησης βασίζεται σε ένα πολύχρωμο, βαμβακερό mola, που ανήκει στη συλλογή του Βρετανικού μουσείου (πηγή) και αναπαριστά ένα πουλί στην ζούγκλα 'sappur sikwi' που περιβάλλεται από φύλλα. Οι άδειες περιοχές του συγκεκριμένου Mola έχουν γεμίσει με πολύχρωμες σχισμές 'tas tas' και πολύχρωμους κύκλους 'mare mare' .

ινδιάνικη τέχνη, ινδιάνικος πολιτισμός, λαϊκή τέχνη, παραδοσιακά κεντήματα,
© The Trustees of the British Museum
Βήμα 1: Πάρτε δύο κομμάτια ύφασμα (περίπου 25Χ30 εκατοστά το κάθε κομμάτι). Για τη συγκεκριμένη άσκηση επιλέχτηκε ένα σκούρο κόκκινο και ένα πορτοκαλί ύφασμα.
κομμάτια ύφασμα, υφάσματα, μονόχρωμα υφάσματα


Βήμα 2: Τοποθετήστε τα υφάσματα το ένα πάνω από το άλλο, με ευθυγραμμισμένες τις τέσσερις πλευρές τους.
βαμβακερά υφάσματα, μαθήματα κεντήματος,

Βήμα 3: Ράψτε με πρόχειρο περιμετρικό τρύπωμα τα υφάσματα μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να ράψετε περιμετρικό φεστόνι, για να αποφύγετε περαιτέρω ξέφτισμα των υφασμάτων. 
Φεστόνι, βελονιά

Φάση 1: Δημιουργήστε το βασικό κανάλι
Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο mola, είναι ο σχηματισμός του βασικού καναλιού. Μετά τη δημιουργία του βασικού καναλιού  προστίθενται οι λεπτομέρειες απλικέ. Το κανάλι αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για να ορίσει το βασικό περίγραμμα μιας μορφής, για παράδειγμα ενός πουλιού, μιας χελώνας, ενός αντικειμένου ή ενός ανθρώπου και αποτελεί το βασικό σκελετό γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται το πολύχρωμο mola. 

Βήμα 4: Με ένα μολύβι σχεδιάστε απευθείας πάνω στο ύφασμα το περίγραμμα του πουλιού, καθώς και τη γραμμή των φύλλων που περιβάλλει το πουλί.  
ζωγραφική στο ύφασμα

Βήμα 5: Με ένα μικρό ψαλίδι τρυπήστε το ύφασμα πάνω στην γραμμή του μολυβιού. Η διαφορά με τις προηγούμενες ασκήσεις mola είναι ότι σε αυτήν την άσκηση κόβουμε ακριβώς πάνω στην γραμμή που σχεδιάσαμε με το μολύβι. Κόψτε με το ψαλίδι μερικά εκατοστά πάνω στην γραμμή του μολυβιού. 
μαθήματα κεντήματος, απλικέ, οδηγίες απλικέ, οδηγίες για κέντημα

Βήμα 6: Στριφώστε το πορτοκαλί ύφασμα προς τα κάτω και ράψτε με βελονιά στριφώματος τα δύο υφάσματα μαζί. Το δίπλωμα του πάνω υφάσματος να είναι περίπου 3 χιλιοστά.


Βήμα 7: Συνεχίστε να κόβετε πάνω στη γραμμή, να στριφώνετε το πορτοκαλί ύφασμα και να ράβετε με βελονιά στριφώματος τα υφάσματα μαζί.
απλικέ, μαθήματα απλικέ, οδηγίες απλικέ, οδηγίες κεντήματος

Βήμα 8: Προτού ολοκληρώσετε τη μία πλευρά του καναλιού (την εξωτερική), ξεκινήστε να στριφώνετε και να ράβετε και την άλλην πλευρά (την εσωτερική) του καναλιού. Σε αντίθετη περίπτωση θα φύγει από τη θέση του ένα κομμάτι πορτοκαλί υφάσματος. Εναλλακτικά μπορείτε να τρυπώσετε ή να καρφιτσώσετε το πορτοκαλί ύφασμα πάνω στο κόκκινο. 
μαθήματα κεντήματος, απλικέ, απλικέ οδηγίεε

Βήμα 9: Αφού ολοκληρώσετε το κανάλι θα έχει δημιουργηθεί μια κόκκινη γραμμή γύρω από το πουλί. Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες προκειμένου να δημιουργήσετε το κανάλι που σχηματίζει το πουλί. Ολοκληρώνοντας τα δύο κανάλια έχετε σχηματίσει τον σκελετό του εργόχειρου σας.
μαθήματα απλικέ, απλικέ, απλικέ οδηγίες,


Φάση 2: Προσθέστε τις λεπτομέρειες απλικέ
Βήμα 10: Κόψτε ένα κομμάτι ύφασμα διαφορετικού χρώματος και τοποθετήστε το επάνω στο πουλί. Καλύψτε ολόκληρο το σώμα του πουλιού.
οδηγίες απλικέ, μαθήματα απλικέ,

Βήμα 11: Καρφιτσώστε τα υφάσματα μαζί.
μαθήματα απλικέ, οδηγίες απλικέ, απλικέ

Βήμα 12: Γυρίστε το εργόχειρο από την ανάποδη. Τρυπώστε και τα τρία υφάσματα μαζί, πάνω στο περίγραμμα του πουλιού.


τέχνη ινδιάνων, φυλή ινδιάνων, παναμάς,
The reverse side of the work
Βήμα 13: Γυρίστε το εργόχειρο από την καλή, όπου πλέον διακρίνεται το σχήμα του πουλιού.
μαθήματα απλικέ, απλικέ, οδηγίες για απλικέ,

Βήμα 14: με το ψαλίδι, κόψτε περιμετρικά του τρυπώματος.


Βήμα 15: Κόψτε το ύφασμα ακριβώς πάνω στο τρύπωμα. Ψαλιδίστε μερικές βελονιές τρυπώματος, στριφώστε το μωβ ύφασμα και ράψτε με βελονιά στριφώματος τα δύο υφάσματα μαζί. Το δίπλωμα να γίνει περίπου 3 χιλιοστά.
απλικέ σχέδια, απλικέ οδηγίες, απλικέ μαθήματα, μαθήματα κεντήματος,

μαθήματα απλικέ, οδηγίες απλικέ.


Βήμα 16: Στριφώστε περιμετρικά το σώμα του πουλιού.


Βήμα 17: Προσθέστε ακόμα περισσότερες στρώσεις υφασμάτων με την τεχνική απλικέ. Για παράδειγμα τοποθετήστε ένα πράσινο ορθογώνιο κομμάτι, καλύπτοντας ένα μέρος του πουλιού. Με βελόνες κρατήστε τα υφάσματα μαζί. 
applique, applique tutorials, applique lessons, mola tutorials, mola lessons, mola instructions, how to make a mola

 Βήμα 18: Γυρίστε το εργόχειρο από την ανάποδη. Με περιμετρικό τρύπωμα σχεδιάστε το περίγραμμα των "φτερών"του πουλιού.
mola tutorials, mola lessons,

Βήμα 19: Γυρίστε το εργόχειρο από την καλή.
ινδιάνικο κέντημα, ινδιάνικα υφάσματα, τέχνες ινδιάνων, τέχνη λατινικής αμερικής, κοφτό κέντημα, κοπτό κέντημα

 Βήμα 20: Κόψτε το πράσινο ύφασμα γύρω και πάνω στο τρύπωμα.
σχέδια απλικέ, οδηγίες απλικές, μαθήματα απλικέ, απλικέ, κοφτό κέντημα

Βήμα 21: Δουλέψτε ως συνήθως, ψαλιδίστε μερικές βελονιές από το τρύπωμα και στριφώστε το ύφασμα.
κέντημα, κατασκευές με ύφασμα

Βήμα 22: Προσθέστε ακόμα ένα επίπεδο και τρυπώστε το περίγραμμα από το πίσω μέρος του εργόχειρου.
mola tutorials, molas, mola course, mola lessons

Βήμα 23: Στριφώστε και ράψτε μόνο την άνω πλευρά του λευκού υφάσματος. Με το ψαλίδι κάντε μερικές βαθιές, παράλληλες ψαλιδιές από την κάτω πλευρά προς τα πάνω. Προσπαθήστε οι ψαλιδιές να έχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.


Βήμα 24: Στριφώστε το λευκό ύφασμα σχηματίζοντας τα φτερά του πουλιού.
κέντημα πουλί, κατασκευές με ύφασμα

μαθήματα κεντήματος, σχέδια κεντήματος, κέντημα, απλικέ, σχέδια απλικέ,

Βήμα 25: Κόψτε και τοποθετήστε ακόμα ένα επίπεδο υφάσματος πάνω από τα φτερά. Έγινε ήδη κατανοητό, ότι τα περισσότερα σχήματα σε ένα mola έχουν περιγράμματα. Αυτά σχηματίζονται καθώς τοποθετούνται κομμάτια υφάσματος το ένα πάνω από το άλλο και καθώς τα ανώτερα στρώματα είναι μικρότερα από τα κατώτερα. Ωστόσο, τα πολύ μικρά σχήματα (για παράδειγμα τα μάτια) δεν χρειάζεται να έχουν περίγραμμα.
απλικέ, σχέδια απλικέ, οδηγίες για απλικέ, ινδιάνικο κέντημα, μαθήματα κεντήματος, οδηγίες για κέντημα, ιδέες για κέντημα, κατασκευές από ύφασμα

Βήμα 26: Ένας τρόπος για να αξιοποιούνται ακόμα και τα μικρότερα κομμάτια υφάσματος είναι με τη δημιουργία πολύχρωμων κύκλων και σχισμών. Κόψτε και τοποθετήστε δύο μικρά περισσεύματα υφάσματος στο αριστερό κυκλικό σχήμα.
υφασματογραφίες, τέχνη με ύφασμα

Βήμα 27: Κόψτε και τοποθετήστε από πάνω ένα κομμάτι ύφασμα. Τρυπώστε από την πίσω μεριά. 


Βήμα 28: Κόψτε το ύφασμα περιμετρικά και στριφώστε.


Βήμα 29: Οι μικροί κύκλοι, όχι μόνο αξιοποιούν τα μικρά περισσεύματα υφάσματος αλλά γεμίζουν και τα κενά ενός mola. Με το ψαλίδι, τρυπήστε το μωβ ύφασμα, κάντε ένα μικρό σταυρό, και τρυπώστε σχηματίζοντας μικρούς κύκλους.
mola tutorial, multicolor mola tutorial

Βήμα 30: Επαναλάβετε και γεμίστε και τον δεξιό κύκλο.


Βήμα 31: Προσθέστε περισσότερη λεπτομέρεια. Κόψτε και στριφώστε ένα λευκό κομμάτι ύφασμα μέσα στο φύλλο.


Βήμα 32Πάνω από το λευκό ύφασμα, κόψτε και στριφώστε δύο χρωματιστά κομμάτια υφάσματος.
applique, applique tutorials, mola tutorials, mola lessons, mola courses.

Βήμα 33Προσθέστε ακόμα ένα επίπεδο υφάσματος.


Φάση 3: Οι πολύχρωμες σχισμές
Βήμα 34: Οι πολύχρωμες σχισμές (συνήθως είναι κάθετες) όχι μόνο γεμίσουν τις κενές περιοχές αλλά προσθέτουν χρώμα και ζωντάνια στο mola. Οι σχισμές δημιουργούνται με την μέθοδο του ένθετου απλικέ (inlay applique). Με το ψαλίδι κόψτε το πορτοκαλί ύφασμα σχηματίζοντας μια μακριά σχισμή. Κόψτε επίσης και ένα μακρόστενο κομμάτι χρωματιστού υφάσματος.
κοπτό κέντημα, κοφτό κέντημα


Βήμα 35: Τοποθετήστε το μικρό χρωματιστό κομμάτι ανάμεσα στα δύο υφάσματα μέσα από την σχισμή. Χρησιμοποιήστε το ψαλιδάκι για να στρώσετε σωστά το κομμάτι.
μαθήματα κεντήματος, οδηγίες κεντήματος, απλικέ, κοφτό κέντημα, παραδοσιακό κέντημα

οδηγίες για απλικέ, μαθήματα απλικέ, σχέδια απλικέ, μαθήματα κεντήματος


Βήμα 36: Στριφώστε το πορτοκαλί ύφασμα, ράβοντας μαζί το ένθεμα και το κάτω ύφασμα.
Βήμα 37: Γεμίστε τις κενές περιοχές με σχισμές σε διάφορα χρώματα. Άλλωστε τα πολύχρωμα Mola αποτελούσαν μια ευκαιρία για να αξιοποιούνται ακόμα και τα μικρότερα κομμάτια υφάσματος.
απλικέ σχέδια, σχέδια για απλικέ, ινδιάνικη τέχνη, τέχνη της λατινικής Αμερικής, λατινοαμερικανικός πολιτισμός, ινδιάνικος πολιτισμός,

Βήμα 38: Προσθέστε περισσότερα ένθετα σχήματα (τα μάτια και τα πόδια) αλλά και κεντημένες λεπτομέρειες (στο σώμα και στα φύλλα).
Απλικέ μοτίβα, απλικέ σχέδια, απλικέ ιδέες, μαθήματα απλικέ, οδηγίες για απλικέ.

Σημείωση: Η διαδικασία κατασκευής ενός πολύχρωμου mola δεν ακολουθεί πάντοτε την ίδια σειρά. Μια κεντήστρα μπορεί να ξεκινά την κατασκευή σχισμών πριν ακόμα ολοκληρώσει το απλικέ.


1 σχόλιο: