"Ψηφίδες" από ύφασμα

Όταν ένας δημιουργός δουλεύει με το ύφασμα, καταλήγει να έχει πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος που λυπάται να τα πετάξει. Ωστόσο, το Patchwork και το απλικέ, αποτελούν δύο τεχνικές που πιθανόν αναπτύχθηκαν προκειμένου να αξιοποιούνται ακόμα και τα μικρά κομμάτια υφάσματος που κατά καιρούς περισσεύουν
Το ακόλουθο εγχείρημα, αποτελεί μια ιδέα επανάχρησης πολύ μικρών κομματιών από διάφορα μονόχρωμα υφάσματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πολύχρωμη, ασύμμετρη, γεωμετρική σύνθεση.  

Για να τονιστεί το τετράγωνο πλαίσιο της σύνθεσης, αλλά και για να αποκτήσουν οι ψηφίδες μεγαλύτερη συνοχή κεντήθηκαν μερικά κλειστά σχήματα με μαύρη κλωστή και βελονιά τρύπωμα. Η συγκεκριμένη βελονιά δίνει την εντύπωση διακεκομμένης γραμμής.  
Η διαδικασία καταλήγει σε μια γεωμετρική, πολύχρωμη σύνθεση, που δημιουργείτε από την τυχαία εναπόθεση μικρών κομματιών υφάσματος. 

Πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γεωμετρικό κολάζ/απλικέ:

1. Κόψτε ένα κομμάτι υφάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση. Επιλέξτε ένα ουδέτερο χρώμα για παράδειγμα μαύρο, λευκό η γκρι. Ως γνωστόν, πάνω στο ουδέτερο χρώμα τα περισσότερα χρώματα δείχνουν ακόμη πιο έντονα.
μαύρο ύφασμα, κομμάτι υφάσματος

2. Πάρτε πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος και κόψτε τα είτε με το ψαλίδι είτε με το περιστροφικό κοπίδι, σχηματίζοντας μικρά τρίγωνα, τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβους, αλλά και τυχαία σχήματα. Χρησιμοποιήστε μια κόλλα στικ και κολλήστε τα κομμάτια πρόχειρα πάνω στη βάση, σε τυχαίες θέσεις.

3. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε πολύ τη διάταξη των μικρών κομματιών. Λειτουργήστε περισσότερο με το ένστικτο καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εντελώς τυχαία σύνθεση. Ωστόσο, σε κάποια σημεία μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές ομάδες από το ίδιο χρώμα ενώ σε άλλα σημεία να αναμίξετε τα χρώματα μεταξύ τους. 

 4. Γεμίστε σταδιακά την επιφάνεια με τα μικρά κομμάτια υφάσματος, δημιουργώντας μια σύνθεση που θυμίζει ψηφιδωτό.
κολάζ, κολάζ ύφασμα, γεωμετρικό κολάζ,

5. Με τη ραπτομηχανή γαζώστε περιμετρικά το κάθε κομμάτι επιλέγοντας πυκνή ζικ ζακ βελονιά. Είναι επίσης πιο εύκολο, να κολλάτε και να γαζώνετε σταδιακά τα κομμάτια παρά όλα μαζί. Τέλος, με το ψαλιδάκι του κεντήματος κόψτε τα περισσεύματα γύρω από τις ψηφίδες. 
κολάζ με ύφασμα, ψηφιδωτό υφάσμα, ιδέες για απλικέ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου