Το Γιαπωνέζικο μοτίβο Asa-No-Ha

Η λέξη asa-no-ha είσαι σύνθετη λέξη και προκύπτει από τις λέξεις asa=κάνναβις, no=από and ha=φύλλα, δηλαδή asa-no-ha σημαίνει τα φύλλα της κάνναβις. Στην Ιαπωνία, το συγκεκριμένο μοτίβο που αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενα, εξάκτινα αστέρια, θεωρείται ότι αναπαριστά με αφηρημένο τρόπο τα φύλλα του φυτού κάνναβις. Άλλωστε στην αρχαία Ιαπωνία η κάνναβις χρησιμοποιούνταν εκτεταμένα στην κατασκευή ρούχων, χαρτιού και νημάτων. 


Asanoha, Asa-no-ha, γιαπωνέζικο μοτίβο, γιαπωνέζικο πατερν, γεωμετρικό διακοσμητικό σχέδιο, διακοσμητικό σχέδιο, γεωμετρικό σχέδιο


Το μοτίβο asa-no-ha αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα μοτίβα στην Ιαπωνική κουλτούρα με συχνότερη ίσως εφαρμογή τη διακόσμηση των κιμονό. Συναντάται επίσης στα αγάλματα του Βούδα από την περίοδο Heian (794–1185) μέχρι την περίοδο Muromachi (1336–1573) καθώς χρησιμοποιούνταν ως μοτίβο των διακοσμήσεων kirikane. 
Το μοτίβο ήταν επίσης πολύ δημοφιλές κατά την περίοδο Edo (1603–1868) καθώς προωθούνταν από τον διάσημο ηθοποιό του θεάτρου καμπούκι Iwai Hanshirou V. 

θέατρο καμπούκι, θεατρικό κοστούμι, γιαπωνέζικο θέατρο, καμπούκι, κιμονό
Το σχέδιο asa-no-ha πάνω σε γυναικείο θεατρικό κοστούμι. Το ένδυμα φορά η νεαρή ηρωίδα του θεάτρου καμπούκι Yaoya Oshichi

Δοξασίες γύρω από το μοτίβο asa-no-ha: Λόγω του ότι το φυτό κάνναβις μεγαλώνει γρήγορα και ευθυτενώς το μοτίβο asa-no-ha χρησιμοποιούνταν στη διακόσμηση παιδικών ρούχων, για να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης οι γυναίκες των εμπόρων φορούσαν συχνά ρούχα με το συγκεκριμένο μοτίβο, για να έχουν καλή τύχη.

Η δομή του μοτίβου
Το μοτίβο είναι αυστηρά γεωμετρικό και βασίζεται στον τριγωνικό κάναβο. Το επαναλαμβανόμενο σχήμα είναι ένα εξάκτινο αστέρι, οι κορυφές του οποίου ενώνονται διαγωνίως με γραμμές. Κάθε αστέρι, συντίθεται από έξι ρόμβους, που περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο.  

Πηγές: 
  1. Asa-No-Ha  / JAANUS - Japenese Architecture and Art Net Users System
  2. Decoding Kyoto: Pattern #1- asa-no-ha / Kyoto.bbianca.net
  3. Asanoha pattern / Tracepattern 
  4. Yaoya Oshichi / Wikipedia 
  5. Asanoha, an "od to Japan" littlelionstudio.com
  6. Tiling by regular polygons/ Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου