Καλαθάκι ψωμιού για το τραπέζι

Το υφασμάτινο καλαθάκι αποτελεί έναν καλαίσθητο και πρακτικό τρόπο να σερβίρετε το ψωμί στο τραπέζι, να τοποθετήσετε μπισκότα και φρούτα, ακόμη και μικροαντικείμενα. Το πλεονέκτημα αυτή της ψωμιέρας είναι ότι μπορούν να λυθούν οι κόμποι που συγκρατούν τα πλαϊνά τοιχώματα και έτσι να γίνει επίπεδη. Ως εκ τούτου η αποθήκευσή της δεν πιάνει καθόλου χώρο.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε υφάσματα που ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο της τραπεζαρίας. Οι διαστάσεις του συγκεκριμένου καλαθιού είναι 18x18cm η βάση, και 9cm τα τοιχώματα. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε την ψωμιέρα σε οποιαδήποτε διάσταση. Επιπλέον, ανάμεσα στα υφάσματα τοποθετήθηκαν κομμάτια χαρτονιού, για να γίνει περισσότερο άκαμπτη. Λόγω του χαρτονιού, το καλάθι δεν μπορεί να πλυθεί.
Απαιτούμενα υλικά:
  • Δύο κομμάτια υφάσματος. Θα πρέπει να κόψετε δύο τετράγωνα 38X38cm το κάθε ένα.  
  • Ύφασμα για να δημιουργήσετε 8 λωρίδες με μήκος 12 cm η κάθε μία. 
  • Χαρτόνι (από κούτες συσκευασίας)
  • Βελόνα και κλωστή (μουλινέ)
  • Ραπτομηχανή
1. Αρχικά θα πρέπει να κόψετε δύο τετράγωνα κομμάτια, ένα από το κάθε ύφασμα. Κάθε τετράγωνο θα πρέπει να έχει διαστάσεις 38X38cm.


2. Σχεδιάστε μία παράλληλη γραμμή σε απόσταση 1cm από την κάθε πλευρά του τετραγώνου. Διπλώστε το ύφασμα προς τα μέσα (στρίφωμα), μέχρι τη γραμμή και γαζώστε περιμετρικά με την ραπτομηχανή.


Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το άλλο τετράγωνο. 

3. Σχεδιάστε τη βάση του καλαθιού. Χρησιμοποιώντας χάρακα και μολύβι, σχεδιάστε παράλληλες γραμμές σε απόσταση 9cm από τις πλευρές του τετραγώνου. Οι γραμμές αυτές οριοθετούν τη βάση του καλαθιού. 

4. Μετρήστε τις διαστάσεις των τεσσάρων ορθογωνίων και του κεντρικού τετραγώνου και κόψτε 5 κομμάτια χαρτονιού σε αυτές τις διαστάσεις. Για την ακρίβεια τα χαρτόνια πρέπει να είναι μικρότερα κατά 1 cm περίπου.  
Κόψτε τα κομμάτια από χαρτόνι. 

5. Βάλτε κόλλα στικ σε κάθε κομμάτι χαρτονιού και κολλήστε τα στη σωστή θέση πάνω στο ύφασμα.  Η κόλλα θα διατηρήσει τα χαρτόνια σταθερά στις θέσεις τους. 

6. Φτιάξτε 8 λεπτές λωρίδες από ύφασμα (μήκος περίπου 12 cm η κάμε μία). Πάρτε τις δύο ταινίες και στερεώστε τες με βελόνα και κλωστή, κάθετα στις πλευρές του υφάσματος, ακριβώς πάνω στις βοηθητικές γραμμές, όπως δείχνει η εικόνα. 

7. Στερεώστε και τις 8 λωρίδες πάνω στο ύφασμα, όπως δείχνει η εικόνα. 

8. Βάλτε κόλλα πάνω στα χαρτόνια και τοποθετήστε από πάνω το δεύτερο κομμάτι υφάσματος. Ευθυγραμμίστε καλά τις πλευρές των υφασμάτων. 

9. θα πρέπει να σημαδέψετε ξανά τη βάση του καλαθιού. Με χάρακα και μολύβι, φέρτε παράλληλες γραμμές, σε απόσταση 9 cm από τις πλευρές. Θα προκύψει ένα τετράγωνο που αποτελεί τη βάση του καλαθιού.

10. Γαζώστε την κατασκευή περιμετρικά. Γαζώστε επίσης επάνω στις 4 εσωτερικές γραμμές. Εναλλακτικά και αν δεν έχετε ραπτομηχανή, μπορείτε να κεντήσετε περιμετρικό φεστόνι και να κεντήσετε επάνω στις γραμμές με απλή βελονιά τρύπωμα.  


Το καλάθι
11. Σηκώστε τις πλευρές του καλαθιού προς τα πάνω και δέστε τις ταινίες φιόγκο. Τα γωνιακά πτερύγια, μπορούν να τοποθετηθούν είτε στο εσωτερικό του καλαθιού είτε εξωτερικά.

Το καλάθι με τα γωνιακά πτερύγια τοποθετημένα εσωτερικά. 
Το καλάθι με τα γωνιακά πτερύγια τοποθετημένα εξωτερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου