Βυζαντινή βελονιά (πυκνή ή σύνθετη)

Η πυκνή βυζαντινή βελονιά, ονομάζεται και κρητική βελονιά, χρησιμοποιείται στο ελεύθερο κέντημα για το γέμισμα κλειστών σχημάτων, όπως για παράδειγμα πετάλων λουλουδιών και φύλλων. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης βελονιάς είναι οι τρισδιάστατοι κυματισμοί που δημιουργούνται από την αλληλοδιαστάυρωση των κλωστών. Το κέντημα με βυζαντινή βελονιά, μοιάζει να ιριδίζει λόγω των κυματισμών που δημιουργούνται, καθώς το φως αντανακλάται σε διάφορες κατευθύνσεις. Το χρώμα πάλλεται και δίνεται η εντύπωση ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο τόνοι κλωστών (για παράδειγμα κόκκινο και ανοικτό κόκκινο) ενώ στην ουσία έχει χρησιμοποιηθεί ένα μόνο χρώμα. 

Οδηγίες:
1. Για τη βυζαντινή βελονιά το τελάρο δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν το ύφασμα είναι σκληρό και παχύ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε να γεμίσουμε το παρακάτω σχήμα με βυζαντινή βελονιά.


2. Για λόγους ευκολίας σχεδιάστε με ένα μολύβι μια βοηθητική γραμμή στη μέση του σχήματος που θέλετε να γεμίσετε.

3. Φέρτε τη βελόνα κάτω από το τελάρο. Τρυπήστε το ύφασμα στην αρχή του σχήματος που θέλετε να γεμίσετε, ξεκινώντας από κάτω αριστερά. Τραβήξτε την κλωστή προς τα πάνω μέχρι ο κόμπος να συναντήσει το ύφασμα.
βυζαντινή βελονιά, βυζαντινή βελονιά οδηγίες,

4. Τρυπήστε το ύφασμα στην πάνω γραμμή στο σημείο (2)  και περάστε τη βελόνα στο σημείο (3). Η απόσταση από το (2) έως το (3) είναι περίπου το 1/3 από της απόσταση (1) έως (2).
βυζαντινή βελονιά, πως γίνεται η βυζαντινή βελονιά, βελονιές κεντήματος

5. Τραβήξτε τη βελόνα με τη κλωστή προς τα πάνω. Η βελόνα περνάει πάνω από την προηγούμενη θηλιά.
μαθήματα κεντήματος, βελονιές κεντήματος,

6. Τεντώστε απαλά.

7. Τρυπήστε το ύφασμα στην κάτω γραμμή στο σημείο (4)  και περάστε τη βελόνα στο σημείο (5)
βυζαντινή βελονιά οδηγίες, βυζαντινή βελονιά, πως γίνεται η βυζαντινή βελονιά,

8. Τραβήξτε την κλωστή προς τα πάνω. Η βελόνα περνάει πάνω από την προηγούμενη θηλιά.

9. Τεντώστε απαλά.

10. Τρυπήστε το ύφασμα στην πάνω γραμμή, στο σημείο (6) και περάστε τη βελόνα στο σημείο (7). Τραβήξτε προς τα πάνω περνώντας τη βελόνα πάνω από την προηγούμενη θηλιά.

11. Τεντώστε απαλά.

12. Τρυπήστε το ύφασμα στην κάτω γραμμή, στο σημείο (8) και περάστε τη βελόνα στο σημείο (9). Τραβήξτε προς τα πάνω περνώντας τη βελόνα πάνω από την προηγούμενη θηλιά και τεντώστε.

13. Δείτε τη βελονιά και από μια διαφορετική οπτική γωνία. Τρυπήστε το ύφασμα στην κάτω γραμμή, στο σημείο (10) και περάστε τη βελόνα στο σημείο (11). Τραβήξτε προς τα πάνω περνώντας τη βελόνα πάνω από την προηγούμενη θηλιά και τεντώστε.

14. Συνεχίστε τους κυματισμούς, δουλεύοντας από τα αριστερά προς τα δεξιά, μέχρι να γεμίσετε το σχήμα.
βυζαντινή βελονιά, βυζαντινό κέντημα, βελονιές, βελονιές φωτογραφίες, βυζαντινή βελονιά, φωτογραφίες,

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΒΕΛΟΝΙΑΣ 


 • Δείγμα παραδοσιακού κεντήματος

ελληνικά κεντήματα, βυζαντινή βελονιά, κρητική βελονιά, σύνθετη βυζαντινή βελονιά, πυκνή βυζαντινή βελονιά. βυζαντινό κέντημα
Κέντημα από τη Μάνη με βυζαντινή βελονιά
βυζαντινή βελονιά, κρητική βελονιά, σύνθετη βυζαντινή βελονιά, πυκνή βυζαντινή βελονιά. βυζαντινό κέντημα
Λεπτομέρεια της βυζαντινής βελονιάς

5 σχόλια:

 1. Λαϊκή τέχνη Σκύρου22 Ιουλίου 2014 - 6:00 π.μ.

  Να προσθέσω ότι με τη βυζαντινή βελονιά εξοικονομούμε πολύ κλωστή καθώς μπορούμε να γεμίσουμε με την ελάχιστη ποσότητα μεγάλες επιφάνειες. Τι θέλω να πω. Αν γυρίσετε το κέντημα από την ανάποδη θα δείτε ελάχιστη ποσότητα κλωστής καθώς όλη η κλωστή τοποθετείται στην καλή του υφάσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχη βελονιά! Να είστε καλά και ευχαριστώ!...:)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι ειναι λάθος οτι γλυτωνουμε κλωστή γιατι μπορεί να μην φαινεται από κάτω αλλα εχει διπλοπεράσει από την καλή του υφάσματος που είναι σχεδόν ιδιο αλλα και πάλι το αποτέλεσμα σε δικαιώνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ew mia erwtisi, elpizw na mporesete na me boithisete! Exw mia fwtografia pou mou aresei para polu. Mipws kserei kaneis pws mporw na tin ektipwsw se buzantini belonia? Sas euxaristw!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να την εκτυπώσετε σε ύφασμα (λινό ). Κεντάτε με βυζαντινή βελονιά επάνω στο εκτυπωμένο ύφασμα....

   Διαγραφή