Μαθήμα Sashiko 01: Το μοτίβο Dan-Tsunagi

Το γιαπωνέζικο μοτίβο Dan-Tsunagi αποτελεί ένα εύκολο σχέδιο με ορθές γωνίες, κατάλληλο για αρχάριους. Ο σχεδιασμός του μοτίβου, όπως και τα περισσότερα μοτίβα sashiko, βασίζεται στον τετράγωνο κάναβο.
μάθημα sashiko, κέντημα, μαθήματα κεντήματος, κέντημα sashiko, είδη κεντήματος

Υλικά:
  • Ύφασμα για την καλή πλευρά: Παραδοσιακά, στην τεχνική κεντήματος sashiko χρησιμοποιείται βαμβακερό, μπλε ύφασμα βαμμένο με indigo. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μπλε ύφασμα ή ύφασμα άλλου σκούρου χρώματος, όπως μαύρο, γκρι, καφέ αλλά και ημι-βαμβακερά υφάσματα. 
  • Ύφασμα για την πίσω πλευρά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα λευκό ύφασμα, λεπτότερο από το μπροστά ύφασμα, για παράδειγμα ένα βαμβακερό σεντονόπανο. 
  • Λευκή, βαμβακερή κλωστή, για παράδειγμα DMD No 20 (blanc) που χρησιμοποιείται και στα κοφτά ασπροκεντήματα. 
  • Βελόνες για Sashiko. Ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλή βελόνα κεντήματος αρκεί να είναι μυτερή, μακριά (τουλάχιστον 5 εκ) και με στενό κεφάλι. 
  • Ψαλίδι
  • Χάρακα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό χάρακα ή χάρακα για patchwork. Ο τελευταίος είναι πλαστικός, διαφανής χάρακας με σχεδιασμένες παράλληλες γραμμές και σας βοηθάει να σχεδιάσετε παράλληλες, οριζόντιες και κάθετες, γραμμές.
  • Σαπουνάκι ραπτικής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλή ανοιχτόχρωμη ξυλομπογιά. 
Οδηγίες:
1. Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το μπλε ύφασμα και ένα ορθογώνιο κομμάτι από το λευκό ύφασμα. Ενδεικτικές διαστάσεις των κομματιών 30x42.5cm.
μπλε ύφασμα
Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το μπλε ύφασμα.

Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το λευκό ύφασμα
2. Πάρτε το χάρακα και την ξυλομπογιά (η το σαπουνάκι ραπτικής) και σχεδιάστε απευθείας πάνω στο μπλε ύφασμα παράλληλες γραμμές σε ίσες αποστάσεις, ανά 2.5 εκατοστά. Περιμετρικά, σχεδιάστε ένα πλαίσιο σε απόσταση 5 εκατοστών από τις πλευρές του υφάσματος.
μαθήματα κεντήματος, κέντημα sashiko, sashiko, τι είναι το sashiko

μαθήματα κεντήματος, γιαπωνέζικο κέντημα


3. Το μοτίβο Dan-Tsunagi  σχεδιάζεται σε απλό κάβανο τετραγώνων. Ως εκ τούτου, εκτός από τις οριζόντιες γραμμές θα πρέπει να σχεδιάσετε και τις κατακόρυφες γραμμές ανά 2.5 εκατοστά.
κάναβος, σχεδιασμός υφάσματος, μαθήματα κεντήματος

4. Τοποθετήστε το μπλε και το λευκό ύφασμα το ένα πάνω στο άλλο και ευθυγραμμίστε τις πλευρές τους.

6. Τρυπώστε τα υφάσματα μαζί, με βελόνα και κλωστή, για να παραμένουν σταθερά ενωμένα μεταξύ τους. Στο τέλος οι κλωστές αυτές θα αφαιρεθούν.

7. θα ξεκινήσετε το κέντημα από το πλαίσιο. Ξεκινήστε από την κάτω δεξιά γωνία και αρχίστε να κεντάτε πάνω στο πλαίσιο με μικρές βελονιές τρυπώματος. Το μέγεθος των βελονιών εξαρτάται από το ύφασμα, την κλωστή και φυσικά από το σχέδιο. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα λεπτό ύφασμα, όπως μετάξι τότε οι βελονιές πρέπει να είναι μικρές ενώ αντίθετα αν έχετε ένα παχύ ύφασμα τότε οι βελονιές θα είναι μεγαλύτερες. Οι βελονιές στην μπροστά όψη (στην καλή όψη) πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τις βελονιές στην πίσω όψη σε αναλογία περίπου 3:2. 
Το παραδοσιακό sashiko, δε χρησιμοποιεί κόμπους για να ξεκινήσει ή να τελειώσει μια κλωστή. Ωστόσο, αν η πίσω πλευρά δεν θα φαίνεται τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόμποι. 

κέντημα, μαθήματα κεντήματος, βελονιές κεντήματος, είδη κεντήματος, γιαπωνέζικο κέντημα

Προσπαθήστε να κεντάτε πολλές βελονιές μαζί, μαζεύοντας με το αριστερό σας χέρι το ύφασμα και περνώντας τη βελόνα ανάμεσα στις πτυχές του υφάσματος. Προσπαθήστε επίσης οι βελονιές να έχουν όσο το δυνατόν ίδιο μήκος.
κέντημα, κέντημα οδηγίες, μαθήματα κεντήματος

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσπαθήστε να κεντάτε τον ίδιο αριθμό βελονιών ανά 2.5 εκατοστά. Επίσης, οι γωνίες πρέπει να είναι "ξεκάθαρες" Αυτό σημαίνει ότι η βελόνα πρέπει να μπαίνει ή να βγαίνει από τη μύτη της γωνίας. 


8. Ολοκληρώστε το κέντημα του πλαισίου. Προσέξτε, να μην τραβάτε πολύ την κλωστή για να μην ζαρώνει το ύφασμα.
sashiko μαθήματα, sashiko οδηγίες, sashiko κέντημα, το κέντημα sashiko

9. Αφού ολοκληρώσατε το πλαίσιο, ξεκινήστε το κέντημα μιας ζικζάκ γραμμή. Είναι προτιμότερο, όταν φτάνετε στο τέλος της γραμμής να κομποδένετε και να κόβετε την κλωστή, έτσι ώστε να ξεκινάτε την επόμενη ζικζάκ γραμμή με καινούργια κλωστή.
sashiko, sashiko οδηγίες, sashiko βήμα βήμα step by step, sashiko κέντημα


γεωμετρικό κέντημα, κέντημα σε κάναβο

10. Κεντήστε την επόμενη ζικζάκ γραμμή.
σασικο, σασίκο κέντημα, σασίκο οδηγίες, σασίκο βήμα βήμα,


11. Ολοκληρώστε όλες τις γραμμές.
σασίκο, κέντημα σασίκο, πως γίνεται το σασίκο, οδηγίες για σασίκο,

12. Μπορείτε να κάνετε το μοτίβο πιο πυκνό, υποδιαιρώντας περαιτέρω τον κάναβο (ανά 1.25cm) και κεντώντας τις νέες ζικζάκ γραμμές.
σασίκο, σασίκο μαθήματα, σασίκο σχέδια, σασίκο οδηγίες, πως γίνεται το σασίκο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου