Τύπωμα σε ύφασμα με ρολό τυπώματος και λαστιχάκια

Για να "τυπώσετε" την παρακάτω ενδιαφέρουσα επιφάνεια σε ένα ύφασμα θα χρησιμοποιήσετε το ρολό τυπώματος και μερικά λαστιχάκια. Η διαδικασία, όσες φορές και αν επαναληφθεί θα οδηγεί κάθε φορά σε διαφορετικό αποτέλεσμα. 
ζωγραφική σε ύφασμα, τύπωμα σε ύφασμα, σφραγίδες σε ύφασμα

Υλικά και εργαλεία:
  • Ρολό τυπώματος ή ένας σωλήνας ή ένας κύλινδρος μικρής διαμέτρου. Το ρολό τυπώματος χρησιμοποιείται στη χαρακτική για να απλώνει ομοιόμορφα το χρώμα σε μια επιφάνεια. 
  • Λαστιχάκια συσκευασίας τροφίμων (3 εως 5 κομμάτια). Τα λαστιχάκια μπορούν να είναι λεπτά ή χοντρά ή μπορείτε να συνδυάσετε λαστιχάκια διαφόρων τύπων. 
  • Χρώματα για ύφασμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες μάρκες. Μια δημοφιλής μάρκα  ακρυλικών χρωμάτων για ύφασμα είναι η Pebeo Setacolor. 
  • Μια επιφάνεια από πλεξιγκλάς ή από γυαλί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιαδήποτε άλλη λεία και μη πορώδη επιφάνεια.  
  • Ένα κομμάτι ύφασμα, κατά προτίμηση βαμβακερό. 
  • Ένα κατσαβίδι για να αποσυναρμολογήσετε το ρολό τυπώματος. 
1. Αρχικά πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το ρολό τυπώματος, αφαιρώντας το λαστιχένιο κύλινδρο από τη λαβή. Στα περισσότερα ρολά, η αποσυναρμολόγηση είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ξεκουμπώσετε τον κύλινδρο από τη λαβή, τραβώντας τον. Ωστόσο, σε μερικά ρολά χρειάζεται να ξεβιδώσετε με κατσαβίδι τις πλαϊνές βίδες για να απομακρύνετε τον κύλινδρο από τη λαβή. 
ρολό τυπώματος,
Αποσυναρμολογήστε το ρολό τυπώματος. 

2. Τυλίξτε μερικά λαστιχάκια γύρω από τον λαστιχένιο κύλινδρο. Απλώστε τα λαστιχάκια ομοιόμορφα σε όλην την επιφάνεια του κυλίνδρου. Φροντίστε να δημιουργήσετε τα ελάχιστα σημεία όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα λαστιχάκια μεταξύ τους. 
ζωγραφική σε ύφασμα, μαθήματα ζωγραφικής σε ύφασμα, ζωγραφική με λαστιχάκια, τέχνη με λαστιχάκια, ζωγραφική με σφραγίδες


3. Συναρμολογήστε το ρολό τυπώματος. 
ρολό τυπώματος

4. Με ένα παχύ πινέλο, βάλτε μια ποσότητα χρώματος πάνω σε μια λεία επιφάνεια, για παράδειγμα σε ένα πλεξιγκλάς ή σε ένα κομμάτι γυαλί. Δημιουργήστε με το χρώμα μια ταινία, περίπου στο μέγεθος του ρολού τυπώματος. 
ζωγραφική στο ύφασμα,

5. Στο σημείο αυτό θα βάλετε χρώμα στο ρολό τυπώματος και στα λαστιχάκια. Κυλήστε το ρολό πάνω στη βαφή, προς τα εμπρός και σηκώστε. Ξανακυλήστε προς τα εμπρός και ξανασηκώστε. Επαναλάβετε έως ότου τα λαστιχάκια γεμίσουν με χρώμα. Μην κυλάτε το ρολό μπρος-πίσω γιατί έτσι θα γεμίζει με χρώμα ένα μόνο σημείο του κυλίνδρου. 

ρολό τυπώματος, ζωγραφική στο ύφασμα


ρολό τυπώματος, ζωγραφική στο ύφασμα

6. Κυλήστε τώρα το ρολό πάνω στο ύφασμα είτε μπρος-πίσω είτε προς μία κατεύθυνση. Θα αρχίσουν να σχηματίζονται διάφορα, τυχαία αποτυπώματα από τα λαστιχάκια πάνω στο ύφασμα. 
ζωγραφική στο ύφασμα, τέχνη με σφραγίδες, ζωγραφική με σφραγίδες, ζωγραφική με αποτυπώματα,

ζωγραφική με αποτυπώματα, αποτυπώματα σε ύφασμα, ζωγραφική στο ύφασμα


7. Επαναλάβετε τη διαδικασία πολλές φορές, μέχρις ότου σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. 
τέχνη με ύφασμα, ζωγραφική στο ύφασμα, τυπώματα στο ύφασμα, κατασκευές με ύφασμα, τεχνοτροπίες με ύφασμα, διακόσμηση υφάσματος, τεχνικές διακόσμησης υφάσματος,


8. Όταν ολοκληρώσετε το τύπωμα, κόψτε τα λαστιχάκια με ψαλίδι για να αφαιρεθούν από τον κύλινδρο και πλύνετε το ρολό τυπώματος  με νερό


Μπορείτε να πειραματιστείτε περαιτέρω με λοξές γραμμές αλλά και με περισσότερα χρώματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου