Κρακελέ σε ύφασμα χρησιμοποιώντας αλεύρι

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε το εφέ κρακελέ ή κρακελάρισμα στο ύφασμα είναι με την τοποθέτηση μιας "ημίρευστης πάστας" πάνω στο ύφασμα, η οποία αφού στεγνώσει σπάει δημιουργώντας μικρές ρωγμές. Ένα απλό και οικονομικό υλικό για αυτήν την τεχνική είναι το κοινό αλεύρι. 
κρακελέ, μαρμαρογραφία, ζωγραφική στο ύφασμα, κρακελάρισμα

Υλικά:
  • Αλεύρι
  • Χρώματα για ζωγραφική στο ύφασμα
  • Βαμβακερό ύφασμα ανοιχτού χρώματος


Οδηγίες: 

1. Ετοιμάστε την ημίρευστή πάστα. Αναμείξτε σε ένα δοχείο ένα μέρος αλεύρι με ένα μέρος κρύου νερού. Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής μάζα. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, για ένα μικρό κομμάτι υφάσματος (28x33cm) χρησιμοποιήθηκαν 3 κουταλιές σούπας αλεύρι

2. Περιχύστε σιγά-σιγά το μείγμα πάνω στο ύφασμα. 

3. Απλώστε την πάστα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του υφάσματος χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του κουταλιού ή μια σπάτουλα. Περιχύστε περισσότερο μείγμα αλευριού-νερού εφόσον χρειάζεται. 
τεχνική κρακελέ με αλεύρι

4.  Όταν το ύφασμα καλυφθεί εξολοκλήρου με μείγμα αλευριού-νερού αφήστε το να στεγνώσει πλήρως για περίπου 15-24 ώρες. Ο χρόνος στεγνώματος εξαρτάται από το πάχος του μείγματος, από την υγρασία, από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κτλ. Ωστόσο, μπορείτε να επιταχύνετε το χρόνο στεγνώματος βάζοντας το ύφασμα κάτω από τον ήλιο ή μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ανεμιστήρα, έτσι ώστε να φυσάει την επιφάνεια του υφάσματος. 

5. Κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία η πάστα είναι πολύ λεπτή. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μείγμα αλευριού-νερού. 

6. Όταν η πάστα στεγνώσει το ύφασμα θα είναι άκαμπτο, σκληρό και οι άκρες του διπλωμένες προς τα μέσα. 

7. Για να επιτύχετε το κρακελέ θα πρέπει να "σπάσετε" την σκληρή μάζα του αλευριού. Συνεπώςζουλήξτε, τυλίξτε, διπλώστε το ύφασμα, προκαλώντας τυχαίες ρωγμές στη μάζα του. Τινάξτε το ύφασμα για να απομακρυνθούν τα μικρά κομμάτια που ενδεχόμενα έχουν αποκολληθεί. 

8. Ετοιμάστε το χρώμα. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα χρησιμοποιήθηκαν ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής για ύφασμα. Αν το χρώμα είναι πολύ πυκνό, δεν θα μπορέσει να εισχωρήσει ανάμεσα στις ρωγμές. Από την άλλη μεριά αν είναι πολύ ρευστό θα εμποτίσει το ύφασμα. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσθέσετε στο χρώμα μια λιγοστή ποσότητα νερού, έτσι ώστε να διαπερνά τις ρωγμές, χωρίς να εμποτίζει ολόκληρη την επιφάνεια του υφάσματος. 
χρώματα ζωγραφικής στο ύφασμα

9. Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω σε μια προστατευτική επιφάνεια για να προστατέψετε το τραπέζι από τα χρώματα. Με ένα πινέλο απλώστε το χρώμα (ταμπονάρετε) πάνω στην σκληρή πάστα. 
κρακελέ, τεχνική, ζωγραφική,

10. Μπορείτε να σηκώσετε το ύφασμα για να δείτε τις ρωγμές από το πίσω μέρος. Εφόσον χρειάζεται, προσαρμόστε τη ρευστότητα του χρώματος προσθέτοντας λιγότερο η περισσότερο νερό. Φυσικά, το αποτέλεσμα εξαρτάται και από το είδος του υφάσματος. 
τεχνική κρακελέ, πώς γίνεται το κρακελέ, οδηγίες κρακελέ,

11. Μόλις καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια με χρώμα, αφήστε να στεγνώσει σε σκιερό χώρο. 
κρακελέ με αλέυρι, κρακελάρισμα με αλέυρι, ζωγραφική κρακελέ. κρακελέ στη ζωγραφική

12. Τα χρώματα υφάσματος, προκειμένου να γίνουν ανεξίτηλα, θα πρέπει να σιδερωθούν. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να σιδερώσετε το ύφασμα μαζί με το αλεύρι, αλλά θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το στεγνό αλεύρι προτού σιδερώσετε το ύφασμα. Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να σιδερώσετε το χρώμα, καλό είναι να περιμένετε περίπου 12 ώρες για να σταθεροποιηθεί καλά. Στη συνέχεια, βυθίστε το ύφασμα σε κρύο νερό και τρίψτε ελαφρά για να διαλυθεί το αλεύρι. Μπορείτε, να απομακρύνετε το αλεύρι και χωρίς να χρησιμοποιήσετε νερό, τρίβοντας και ξεφλουδίζοντας τα κομμάτια αλευριού με το χέρι. Ωστόσο, η τελευταία μέθοδος είναι χρονοβόρα. 
τεχνική ρωγμών, βαφή με ρωγμές, δημιουργία ρωγμών στο χρώμα, κρακλ χρώμα, κρακελάρισμα, τεχνική κρακελάρισμα, κρακελέ

13. Όταν απομακρυνθεί όλο το αλεύρι μπορείτε να σιδερώσετε το ύφασμα για να γίνει το χρώμα ανεξίτηλο, ακόμα και στου 40 βαθμούς. 
κρακελάρισμα, κρακελέ, εφέ ζωγραφικής, ζωγραφική σε ύφασμα, εφέ μαρμάρου, μαρμαρογραφία σε ύφασμα, μαρμαρογραφία, εφέ ρωγμών,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου