Κατασκευή κορδονιών με την τεχνική της περιστροφής

Διακοσμητικά κορδόνια μπορούν να κατασκευαστούν από κάθε είδους νήματα, όπως από μάλλινα νήματα πλεξίματος, δέρματα, σκοινιά, λωρίδες υφάσματος κτλ. Τα κορδόνια χρησιμοποιούνται στις τσάντες, στα ρούχα, στα μαξιλάρια και στα αξεσουάρ. Σε ένα κορδόνι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν νήματα με το ίδιο χρώμα ή νήματα με διαφορετικά χρώματα. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν νήματα από διαφορετικά υλικά και με διαφορετικά πάχη (πχ. να συνδυαστεί σε ένα κορδόνι το δέρμα και το μαλλί). Ο αριθμός των νημάτων για το κάθε κορδόνι μπορεί να είναι μονός ή ζυγός. 
κορδόνια, πως φτιάχνω κορδόνια, πως κατασκευάζω κορδόνια


Οδηγίες:
1. Μπορείτε να φτιάξετε κορδόνια σε οποιοδήποτε μήκος. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσδιορίσετε είναι το πάχος του κορδονιού. Όσο περισσότερα και παχύτερα νήματα χρησιμοποιήσετε τόσο παχύτερο θα είναι και το τελικό κορδόνι. Αν για παράδειγμα, χρησιμοποιήσετε 2 κομμάτια μάλλινου νήματος το κορδόνι θα είναι λεπτό, ενώ αν χρησιμοποιήσετε 6 νήματα το κορδόνι θα είναι παχύτερο.

Αφού αποφασίσετε, το πάχος του κορδονιού θα πρέπει να προσδιορίσετε το επιθυμητό μήκος. Χοντρικά, υπολογίστε ότι το τελικό κορδόνι θα είναι τρεις με τέσσερις φορές κοντύτερο από τα αρχικά νήματα. Αυτό, βέβαια εξαρτάται και πάλι από το πάχος των νημάτων καθώς όσο παχύτερ είναι τα νήματα τόσο κοντύτερο θα προκύψει το κορδόνι.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν, τέσσερα νήματα: δύο μωβ και δύο μαύρα.

2. Ενώστε με κόμπους τις δύο άκρες των νημάτων.3. Γαντζώστε τη μία άκρη των νημάτων σε ένα σταθερό σημείο, για παράδειγμα σε ένα πόμολο, στο στόμιο ενός μπουκαλιού, στο πόμολο ενός ντουλαπιού κτλ.
ρογί λαδιού, οικονόμος λαδιού

4. Αρχίστε να περιστρέφετε τα νήματα με τα δάχτυλά σας.
κατασκευή κορδονιού, οδηγίες, μαθήματα κορδονιού, πως φτιάχνω κορδόνια

5. Συνεχίστε να περιστρέφετε μέχρις ότου δημιουργηθεί ένα σφιχτό κορδόνι. Θα καταλάβετε ότι δε χρειάζεται να περιστρέψτε περισσότερο τα νήματα, αν χαλαρώνοντας την ένταση το κορδόνι τυλίγεται στον εαυτό του.

5. Βάλτε το δάχτυλο του ελεύθερου χεριού σας, στη μέση περίπου των νημάτων και με το άλλο χέρι φέρτε τις δύο άκρες του κορδονιού μαζί. Διπλώστε δηλαδή το κορδόνι στη μέση. Κρατήστε τεντωμένο το κορδόνι.

6. Πιάστε τις δύο άκρες του κορδονιού με το ένα χέρι και απομακρύνετε το δάχτυλό σας από τη μέση του κορδονιού. Το κορδόνι θα τυλιχτεί στον εαυτό του. Με τα δάχτυλά σας εξομαλύνετε το κορδόνι.
κορδόνια, πως φτιάχνω κορδόνια από μαλλί,

5. Κάντε ένα νέο κόμπο στην ανοιχτή άκρη του κορδονιού. Με το ψαλίδι, κόψτε τις ελεύθερες άκρες δημιουργώντας τη φούντα.
κορδόνια, διακοσμητικά κορδόνια, πως κατασκευάζω κορδόνια

6. Το κορδόνι είναι έτοιμο. Παρόλο που το συγκεκριμένο κορδόνι είναι κοντό, εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε κορδόνια σε οποιοδήποτε μήκος. Αν θέλετε να κατασκευάσετε πολύ μακριά κορδόνια, θα χρειαστείτε τη συνδρομή δεύτερου ατόμου.
κορδόνι, μάλλινο κορδόνι

Δείτε σε βίντεο, πώς μπορείτε να δημιουργήσετε κορδόνι από δύο νήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου