Τυπώματα φύλλων σε ύφασμα

τέχνη με φύλλα, ζωγραφική με φύλλα, τέχνη με φυσικά υλικά, αποτύπωμα φύλλων, ζωγραφική στο ύφασμα
Δημιουργήστε τα δικά σας εντυπωσιακά υφάσματα τυπώνοντας αντικείμενα που μπορούν να βρεθούν στη φύση, όπως φύλλα, άνθη, κομμένα φρούτα κλπ. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτυπώθηκαν αληθινά φύλλα σε λευκό βαμβακερό ύφασμα.Υλικά και εργαλεία:
  • Φύλλα από εφημερίδα για να προστατευτεί η επιφάνεια εργασίας.
  • Ένα σφουγγάρι ή ένα μεγάλο, πλακέ πινέλο ζωγραφικής.
  • Χρώματα ζωγραφικής στο ύφασμα: Υπάρχουν πολλών ειδών χρώματα στο εμπόριο. Μια δημοφιλής μάρκα είναι η pebeo setacolor. 
  • Ύφασμα: Λευκό ή και χρωματιστό ύφασμα.
  • Μερικά αληθινά φύλλα.
  • Κύλινδρος τυπώματος (ονομάζεται και ρολό τυπώματος).
Οδηγίες: 
1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε μερικά αληθινά φύλλα. Στη φύση υπάρχουν δεκάδες είδη φύλλων και μερικά είδη αφήνουν εντυπωσιακότερα αποτυπώματα από άλλα. Για παράδειγμα, τα φύλλα του πλάτανου έχουν πολύπλοκο περίγραμμα και κατά συνέπεια το αποτύπωμά τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Γενικά, αναζητήστε φύλλα που οι "φλέβες" τους έχουν έντονη αναγλυφότητα. Τα φύλλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όσο είναι ακόμη φρέσκα και έχουν ξεκάθαρο σχήμα και έντονο ανάγλυφο. Τέλος, δεν πρέπει να τοποθετήσετε τα φύλλα μέσα σε βιβλίο καθώς θα συμπιεστούν οι φλέβες τους.
φύλλα


2. Βάλτε λίγο χρώμα ζωγραφικής για ύφασμα μέσα σε ένα μικρό πιάτο. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε περισσότερα του ενός χρώματα, γιατί το αποτύπωμα θα είναι πιο ζωντανό και αληθινό. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε κίτρινο και καφέ, αν θέλετε να δώσετε την εντύπωση φθινοπωρινών φύλλων. Καλό είναι να μην προσθέσετε επιπλέον νερό στο χρώμα, γιατί ένα νερουλό διάλυμα θα εμποτίσει το ύφασμα και τα φύλλα θα φαίνονται θολά.
χρώματα για ύφασμα, μπογιές για ύφασμα, ανεξίτηλες μπογιές για ύφασμα.

3. Βάλτε λίγο χρώμα σε ένα σφουγγάρι ή σε ένα πινέλο.
ζωγραφική με σφουγγάρι

4. Πάρτε ένα φύλλο και τοποθετήστε το πάνω σε μια εφημερίδα με τις ανάγλυφες φλέβες προς τα πάνω. Το πίσω μέρος των φύλλων δίνει εντονότερα αποτυπώματα και με περισσότερη λεπτομέρεια Ταμπονάρετε το φύλλο με το σφουγγάρι μέχρις ότου βάψετε την επιφάνειά του. Δε χρειάζεται να βάλετε πολύ μπογιά πάνω στο φύλλο.
αποτύπωμα φύλλων, τυπώματα σε ύφασμα, τυπώματα φύλλων, τυπώματα με φύλλα,

5. Τοποθετήστε πάνω από το φύλλο το ύφασμα. Η διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πολύ χρόνο καθώς η μπογιά στεγνώνει γρήγορα.
ζωγραφική φύλλα

6. Κυλήστε το ρολό τυπώματος πάνω στο ύφασμα, έτσι ώστε να αποτυπωθεί ομοιόμορφα το φύλλο στο ύφασμα. 
κύλινδρος τυπώματος, ρολό τυπώματος

7. Σηκώστε το ύφασμα και απομακρύνετε το φύλλο. Η εικόνα του φύλλου έχει αποτυπωθεί στο ύφασμα.
ζωγραφική στο ύφασμα, δημιουργίες με ύφασμα

8. Αφήστε το ύφασμα να στεγνώσει μερικά λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία προκειμένου να αποτυπώσετε περισσότερα φύλλα. Το ίδιο φύλλο, μπορεί να αποτυπωθεί πολλές φορές αρκεί φυσικά να προσθέτετε μπογιά. Τα φύλλα μπορούν να αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ τους, να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο ή να δημιουργούν μια συγκεκριμένη σύνθεση. Όταν ολοκληρώσετε το τύπωμα, περιμένετε να στεγνώσει καλά το χρώμα και σιδερώστε το ύφασμα για μερικά λεπτά. Τα περισσότερα χρώματα για ύφασμα σταθεροποιούνται και γίνονται ανεξίτηλα με τη θερμότητα. 
ζωγραφική με φυσικά υλικά, ζωγραφική στο ύφασμα

9. Μπορείτε να ζωντανέψτε περαιτέρω το σχήμα των φύλλων κεντώντας ένα τμήμα από το περίγραμμά τους. 
ζωγραφική και κέντημα

Εναλλακτική διαδικασία για να αποτυπώσετε φύλλα σε ύφασμα. Αντί να τοποθετήσετε το ύφασμα πάνω από το φύλλο, μπορείτε να τοποθετήσετε το φύλλο πάνω από το ύφασμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα κομμάτι χαρτί πάνω από το φύλλο και στη συνέχεια να πιέσετε με το χέρι ή με το ρολό τυπώματος το χαρτί. Επιπλέον, με αυτήν την τεχνική έχετε μεγαλύτερο έλεγχο ως προς την τοποθέτηση των φύλλων στο ύφασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου