Χρωματισμός υφασμάτων με την τεχνική της εμβάπτισης (dip dyeing)

Η τεχνική της εμβάπτισης είναι μια από τις πιο απλές τεχνικές, με την οποία μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα σε ένα ύφασμα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά χρώματα με έντονη αντίθεση μεταξύ τους. tie and dye, shibori, ζωγραφική στο ύφασμα, μαθήματα ζωγραφικής, τέχνη με ύφασμα, βαφή υφασμάτων, πως βάφω υφάσματα

Υλικά
  • Σόδα πλυντηρίου (ονομάζεται και ανθρακικό νάτριο Na2CO3): Η σόδα πλυντηρίου αποτελεί ένα απαραίτητο υλικό που χρησιμοποιείται στις βαφές υφασμάτων κρύου νερού, ως στερεωτικό του χρώματος. 
  • Βαφές υφασμάτων κρύου νερού. Οι βαφές κρύου νερού πωλούνται σε σκόνη και διαλύονται με χλιαρό νερό. Σε αντίθεση με τις βαφές ζεστού νερού, οι βαφές κρύου νερού διατηρούνται σε βάζο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές ημέρες (εφόσον δεν έχουν ανακατευτεί με τη σόδα πλυντηρίου).
  • Ύφασμα: Βρείτε μερικά κομμάτια από βαμβακερό, λευκό ύφασμα. 

1. Βάλτε μια κουταλιά σόδα πλυντηρίου σε ένα μπολ.
σόδα πλυντηρίου, ανθρακικό νάτριο, Na2CO3

2. Προσθέστε 1/2 λίτρο ζεστού νερού, για να διαλύσετε τη σόδα πλυντηρίου. 
σόδα πλυντηρίου, ανθρακικό νάτριο, Na2CO3, πώς βάφω ύφασμα

3. Ανακατέψτε καλά, μέχρις ότου διαλυθεί η σόδα στο νερό. 
σόδα πλυντηρίου, ανθρακικό νάτριο, Na2CO3, βαφή υφασμάτων

4.  Βυθίστε τα κομμάτια υφάσματος στο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
σόδα πλυντηρίου, πώς βάφω ύφασμα, βαφή υφασμάτων

5. Όσο περιμένετε, μπορείτε να ετοιμάσετε τις μπογιές κρύου νερού. Διαλύστε δύο περίπου κουταλάκια μπογιάς σε 200ml χλιαρό νερό. 
μπογιά για ύφασμα, μπογιά υφάσματος, χρώμα υφάσματος,χρώματα για ύφασμα, βαφές κρύου νερού υφάσματος

6. Ετοιμάστε δύο διαλύματα μπογιάς διαφορετικού χρώματος. 
μπογιά υφάσματος, μπογιά κρύου νερού για ύφασμα, μπογιά για ύφασμα, μπογιά για βαμβακερό ύφασμα

7. Φορέστε γάντι και με το χέρι σας απομακρύνετε το ύφασμα από τη σόδα. Στύψτε καλά ώστε η σόδα να πέσει πάλι μέσα στο δοχείο. Πιάστε το ύφασμα από το κέντρο του και ανασηκώστε το. 
βαφή για υφάσματα, βαφή υφάσματος, βαφή κρύου νερού για ύφασμα

8. Κρατώντας το ύφασμα από την κορυφή, βουτήξτε το κάτω τμήμα του μέσα στο διάλυμα με την μπογιά. Αφήστε το ύφασμα για λίγα δευτερόλεπτα για να απορροφηθεί το χρώμα.
πώς βάφω ύφασμα, tie and dye, μπογιά για ύφασμα

9. Απομακρύνετε το ύφασμα από την μπογιά. Αναποδογυρίστε το και βουτήξτε την κορυφή στη δεύτερη μπογιά. Αφήστε το ύφασμα για μερικά δευτερόλεπτα για να απορροφηθεί το χρώμα.
tie and dye, πως βάφω ύφασμα, βαφές κρύου νερού, βαφές υφασμάτων


βάψιμο υφάσματος,

10. Απομακρύνετε το ύφασμα από την μπογιά και τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα. Κλείστε τη σακούλα και αφήστε το ύφασμα για 12 έως 24 ώρες.  
tie and dye

11. Αφαιρέστε το ύφασμα από την πλαστική σακούλα, ξεπλύνετε με νερό και αφήστε το να στεγνώσει. 
βαμμένο ύφασμα, ζωγραφική στο ύφασμα, shibori, tie and dye

Τόσο το 
διάλυμα της μπογιάς όσο και το διάλυμα της σόδας μπορούν να διατηρηθούν μέσα σε βάζα για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, αν ανακατευτούν μεταξύ τους, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν την ίδια μέρα. 

Δεύτερο παράδειγμα χρωματισμού υφάσματος με τη μέθοδο της εμβάπτισης (dip-dyeing)

1. Μουλιάστε ένα κομμάτι ύφασμα σε διάλυμα σόδας πλυντηρίου για 30 λεπτά. Φορώντας γάντι, απομακρύνεται το ύφασμα από τη σόδα πλυντηρίου και στύψτε πολύ καλά. Πιάστε το ύφασμα από τη μία πλευρά του και βυθίστε το ύφασμα μέχρι τη μέση στο πρώτο διάλυμα μπογιάς. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να απορροφηθεί το χρώμα. 
βαφή υφάσματος, μπογιά υφάσματος, πως βάφω ύφασμα,

2. Απομακρύνετε το ύφασμα από την μπογιά. Πιάστε το ύφασμα από την βαμμένη πλευρά και και βυθίστε το άβαφο τμήμα του υφάσματος στο δεύτερο διάλυμα μπογιάς. 

βαφή υφάσματος

βαφή υφάσματος,

3. Βάλτε το ύφασμα σε μια πλαστική σακούλα και κρατήστε την κλειστή για 12 έως 24 ώρες. Μετά το πέρας των ωρών αυτών βγάλτε το ύφασμα από τη σακούλα και αφήστε το να στεγνώσει.
ζωγραφική στο ύφασμα, τέχνη με ύφασμα

Τρίτο παράδειγμα 

1. Βυθίστε το ύφασμα μέσα στο διάλυμα με τη σόδα πλυντηρίου και αφήστε το για 30 λεπτά. Φορώντας γάντι βγάλτε το ύφασμα από τη σόδα πλυντηρίου και στύψτε καλά. Διπλώστε το ύφασμα σαν ακορντεόν και ξανά στη μέση. Κρατήστε το διπλωμένο ύφασμα από τη μία πλευρά και βυθίστε το μισό ύφασμα στο διάλυμα μπογιάς.  
βαφή υφάσματος, πώς βάφω ύφασμα,

2. Απομακρύνετε το ύφασμα από τη μία μπογιά και βυθίστε το άλλο μισό του υφάσματος στο δεύτερο χρώμα. 


3. Τοποθετήστε το βαμμένο ύφασμα σε μια πλαστική σακούλα, κλείστε τη σακούλα και αφήστε το ύφασμα για 12 έως 24 ώρες. Μετά το πέρας των ωρών βγάλτε το ύφασμα από τη σακούλα και ξεβγάλτε το με άφθονο κρύο ή χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. 
τέχνη στο ύφασμα, πώς βάφω ύφασμα,

1 σχόλιο: