Βελονιά "καλάθι" (basketweave)

Η βελονιά basketweave ανήκει στην κατηγορία των διαγώνιων βελονιών, όπως η κομπλέν και η μισή σταυροβελονιά. Ονομάζεται "καλάθι" καθώς το μοτίβο που δημιουργείται στο πίσω μέρος του κεντήματος μοιάζει με πλεγμένο καλάθι. Ωστόσο, η βελονιά από την καλή πλευρά είναι όμοια με τις βελονιές κομπλέν και μισή σταυροβελονιά. 
Η βελονιά "καλάθι"

Οδηγίες κεντήματος: 
Για να κεντήσετε με τη βελονιά καλάθι συνήθως πρέπει να ξεκινήσετε από την πάνω-δεξιά γωνία (αν είστε δεξιόχειρας). Στη συνέχεια, αντί να κεντάτε οριζόντιες ή κατακόρυφες σειρές κεντάτε διαγώνιες σειρές.

1. Κεντήστε μια διαγώνια βελονιά στο πάνω-δεξί μέρος. Στη συνέχεια κεντήστε μια διαγώνια βελονιά κάτω από την πρώτη και μια διαγώνια βελονιά δίπλα στην πρώτη.

2. Έχετε σχηματίσει ένα μικρό τρίγωνο ή δυο διαγώνιες σειρές. Στη συνέχεια κεντήστε μια διαγώνια σειρά από πάνω προς τα κάτω.

3. Αφού τελειώσετε με την τρίτη σειρά κεντήστε την τέταρτη διαγώνιο σειρά από κάτω προς τα πάνω.

4. Κεντήστε την επόμενη διαγώνιο σειρά. Οι σειρές γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.

5. Συνεχίστε να κεντάτε διαγώνιες σειρές αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση (από πάνω προς τα κάτω και το αντίθετο). Όταν σας τελειώσει η κλωστή συνεχίστε το κέντημα από το σημείο που το αφήσατε. Δηλαδή αν τελειώσετε μια κλωστή στο πάνω σημείο συνεχίστε από πάνω.   

Πως αρχίζει και τελειώνει το κέντημα
Πως να ξεκινήσετε χωρίς κόμπο
1. Περάστε την κλωστή, 3 εκατοστά περίπου σε απόσταση από το σημείο που θα ξεκινήσει το κέντημα, έτσι ώστε όταν αρχίσετε να κεντάτε, οι βελονιές να καλύψουν την "ουρά" της κλωστής. 
2. Κεντήστε, καλύπτοντας την κλωστή στο πίσω μέρος. Μετά από μερικές βελονιές, γυρίστε το κέντημα ανάποδα και κόψτε την κλωστή που περισσεύει.  

Πώς να τελειώσετε την κλωστή χωρίς κόμπο 
1. Γυρίστε το εργόχειρο από την ανάποδη και περάστε την βελόνα με την κλωστή κάτω από μερικές προηγούμενες βελονιές στην οριζόντια ή στην κάθετη διεύθυνση (όχι διαγώνια). Κόψτε με το ψαλίδι την κλωστή που περισσεύει.


Χρήσεις της βελονιάς "καλάθι"
  • Η συγκεκριμένη βελονιά είναι ιδανική για την κάλυψη μεγάλων περιοχών χρώματος. Η βελονιά ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύπλοκα σχέδια. Ωστόσο, σε ένα εργόχειρο μπορούν να συνδυαστούν δύο διαγώνια βελονιές, για παράδειγμα το πολύπλοκο σχέδιο για γίνει με κομπλέν και το μονόχρωμο φόντο με "καλάθι"
  • Η βελονιά είναι ιδανική όταν το ζητούμενο είναι η αντοχή του εργόχειρου. Η βελονιά έχει πολύ καλή καλυπτικότητα ενώ στην πίσω πλευρά οι βελονιές πλέκονται σαν καλάθι. Ως εκ τούτου, η βελονιά είναι κατάλληλη για το κέντημα χαλιών, μαξιλαριών, καλυμμάτων κτλ.   
Πλεονεκτικά χαρακτηριστικά 
  • Παραμορφώνει λιγότερο τον καμβά σε σχέση με τις άλλες διαγώνιες βελονιές. 
  • Η βελόνα εισέρχεται σε ήδη κεντημένη οπή και εξέρχεται σε κενή οπή. Αυτό σημαίνει ότι οι κλωστές του κεντήματος διατηρούνται ομοιόμορφες και καλά στρωμένες στο κέντημα. 
  • Καλύπτει καλά τον καμβά και από τις δύο πλευρές.

Μειονεκτήματα:
  • Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για το κέντημα φόντου και για μεγάλες επιφάνειες χρώματος. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κέντημα λεπτομερειών. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου