Η βελονιά "μισή σταυροβελονιά"

Η μισή σταυροβελονιά αποτελεί την απλούστερη και πιο γρήγορη διαγώνια μετρητή βελονιά. Οι άλλες δύο διαγώνιες βελονιές είναι η "κομπλέν" (ή continental στα αγγλικά) και η βελονιά "καλάθι" (ή basketweave στα αγγλικά". Και οι τρεις διαγώνιες βελονιές έχουν ακριβώς την ίδια όψη από μπροστά αλλά η πίσω όψη είναι εντελώς διαφορετική. 
Μισή σταυροβελονιά: Καλή όψη
Half cross-stitch on the back side of the canvas
Μισή σταυροβελονιά: πίσω όψη

Πώς κεντιέται η μισή σταυροβελονιά

half cross-stitch instructions, how to half cross stitch, needlpoint stithces, stitche animated, animated stitches, animation half cross-stitch

Η μισή σταυροβελονιά κεντιέται συνήθως σε οριζόντιες σειρές αλλά μπορεί να κεντηθεί και σε κατακόρυφες σειρές. Συνήθως, ξεκινάμε από μια αριστερή, πάνω γωνία και προχωράμε προς τα κάτω. 
1.  Περάστε τη βελόνια από κάτω προς τα πάνω στην οπή (1) και στη συνέχεια από πάνω προς τα κάτω στην οπή (2). Περάστε τη βελόνα πάνω μέσα από την οπή (3) και ξανά κάτω μέσα από την οπή (4). Συνεχίστε το κέντημα της πρώτης σειράς από αριστερά προς τα δεξιά. 
how to half cross stitch, half cross stitch instructions,

2. Η επόμενη σειρά κεντιέται με ανάποδη φορά, δηλαδή από δεξιά προς αριστερά. Περάστε τη βελόνα από κάτω προς τα πάνω στην οπή (1) και από πάνω προς τα κάτω στην οπή (2). Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ολοκληρώνοντας τη δεύτερη σειρά.  
half cross stitch step by step

3. Συνεχίστε στην τρίτη σειρά, αλλάζοντας κατεύθυνση. 
half cross stitch

4. Συνεχίστε το κέντημα μέχρις ότου καλυφθεί η επιθυμητή περιοχή. 
half cross stitch


Πώς να ξεκινήσετε και να τελειώσετε μια κλωστή χωρίς κόμπο. 
Πώς ξεκινάτε: 
1. Περάστε τη βελόνια μέσα από την πρώτη οπή αφήνοντας στο πίσω μέρος μια "ούρα" από κλωστή περίπου 2-3 cm. Κρατήστε με το δάχτυλό σας την "ουρά" πάνω στο ύφασμα, προς την κατεύθυνση που θα προχωρήσει το κέντημα. 
2. Ξεκινήστε το κέντημα και περάστε πάνω από την "ουρά" 4-5 βελονιές. Γυρίστε το εργόχειρο από την ανάποδη και κόψτε με ψαλίδι την κλωστή που περισσεύει. 
Πως να ολοκληρώσετε την κλωστή χωρίς κόμπο:
1. Γυρίστε το εργόχειρο από την ανάποδη και περάστε τη βελόνα και την κλωστή κάτω από μερικές βελονιές. Κόψτε με το ψαλίδι την κλωστή που περισσεύει. 
Πώς να ξεκινήσετε με καινούργια κλωστή:
Περάστε τη βελόνα με την κλωστή κάτω από μερικές βελονιές και ξεκινήστε το κέντημα χωρίς να τραβάτε με δύναμη την κλωστή. 

Πλεονεκτήματα της μισής σταυροβελονιάς

  • Είναι γρήγορη και απλή βελονιά.
  • Απαιτεί λιγότερη ποσότητα κλωστής.
Μειονεκτήματα
  • Δεν καλύπτει σχεδόν καθόλου την πίσω όψη του καμβά και μερικές φορές δεν καλύπτει καλά ούτε την καλή όψη. 
  • Σε σχέση με τις άλλες διαγώνιες βελονιές, η μισή σταυροβελονιά δεν δημιουργεί ένα στιβαρό και παχύ κέντημα.  
  • Δεν είναι κατάλληλη όταν το εργόχειρο πρέπει να έχει αντοχή και διάρκεια. Παρόλα αυτά αν το εργόχειρο δεν πρέπει να είναι παχύ (για παράδειγμα σε μια κουρτίνα) τότε η βελονιά είναι ιδανική. 

Σημείωση: Αν η κλωστή αρχίσει να τυλίγεται καθώς κεντάτε, τότε αφήστε τη βελόνα και την κλωστή να πέσουν ελεύθερες προς τα κάτω. Η κλωστή θα ξετυλιχτεί αυτόματα. 

1 σχόλιο:

  1. το γκομπελεν ειναι ευκολο, αλλα εχει κι αυτο τα μυστικα του.. συνηθως το υφασμα στραβωνει, γιατι η βελονια τραβαει προς τη μα μερια, ιδιως αν προκειται για γεματα σχεδια, καδρα 'η μαξιλαρια. η βελονια στρωνε πιο ομορφα, αν , αφου κεντησουμε την πρωτη βελονια κανονικα, στην επομενη βαζουμε τη βελονα στην επανω δεξια τρυπα και την βγαλουμε στην κατω αριστερη,μπροστα απ την πρωτη βελονια. ετσι το σχεδιο θα προχωραει απο δεξια προς τα αριστερα ,αντι απο αριστερα προς τα δεξια. στ πισω μερος δεν θα υπαρχουν καθετες βελονιες, αλλα λοξες, μργαλυτερες απο τις βελονιες της φατσας. ετσι ηεπιφανεια φαινεται πιο γεματ. μειονεκτηματα του τροπου ειναι το λοξεμα του κεντηματος, αρρα ταιριαζει σε κμμβαδες για καδρα, οποτε τελαρωνεται το υφασμα, και η μεγαλυτερη ποσοτητα της κλωστης. ειναι ,ομως πιο ομορφη η δουλεια. λυπαμαι που δεν μπορω να δωσω σχεδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή