Εισαγωγή στο κέντημα Bargello

Ο όρος "Bargello (Μπαρτζέλο)" χρησιμοποιείται για να περιγράψει αφενός μια συγκεκριμένη τεχνική μετρητού κεντήματος και αφετέρου τα μοτίβα που δημιουργούνται κεντώντας με τη συγκεκριμένη τεχνική. Τα κεντήματα Bargello πήραν το όνομά τους από το παλάτι Bargello που βρίσκεται στην Φλωρεντία, καθώς τα υφάσματα που επένδυαν τα καθίσματα του παλατιού ήταν κεντημένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. 
κέντημα, μαξιλάρι, ιδέες για κέντημα, σχέδια για κέντημα
Κέντημα Bargello: μαξιλάρι κεντημένο με κάθετες βελονιές (ανεβατό)


Η τεχνική Bargello, ονομάζεται αλλιώς και "βελονιά φλόγα" λόγω των φλογοειδών, ζικ-ζακ μοτίβων που σχηματίζονται και "βελονιά Φλωρεντίας", καθώς το παλάτι Bargello βρίσκεται στην Φλωρεντία. Στην Ιταλία επίσης η τεχνική είναι γνωστή ως "Ουγγρική βελονιά", στοιχείο που δείχνει ότι οι Ιταλοί θεωρούν ως χώρα καταγωγής την Ουγγαρία. Παρόλα τα διαφορετικά ονόματα, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι η τεχνική bargello γίνεται μόνο με κάθετες βελονιές (σε αντίθεση με τις διαγώνιες) δημιουργώντας γεωμετρικά μοτίβα σε σειρές. 
κέντημα, μαξιλάρι, μετρητό κέντημα

Βελονιά: Στην τεχνική Bargello χρησιμοποιείται μόνο μία βελονιά: Η ίσια βελονιά η οποία δουλεύεται κάθετα. Στη  Ελλάδα η βελονιά ονομάζεται ανεβατή. 
Χρώματα: Τα παραδοσιακά κεντήματα Bargello είναι πολύχρωμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται αποχρώσεις του ίδιου τόνου που κυμαίνονται από το πιο σκούρο στο πιο ανοιχτό, δημιουργώντας το εντυπωσιακό εφέ της διαβάθμισης (gradient)  ή σκίασης. 
Διαφορά μεταξύ bargello και Ουγγρικής βελονιάς: Στην τεχνική Bargello, βελονιές ίδιου μήκους μετατίθενται σταδιακά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αντίθετα στην Ουγγρική βελονιά εναλλάσσονται μικρές και μεγάλες βελονιές.

κέντημα, μαξιλάρι, κέντημα, κεντημένο μαξιλάρι, μετρητό κέντημα, σχέδια για μετρητό κέντημα, ιδέες για κέντημα
Κλασικό φλογοειδές μοτίβο στο κέντημα Bargello. 
Modern Nursery Decor by Other Metro Furniture & Accessories Zinc Door

Τεχνική: 
Στην τεχνική Bargello, κατακόρυφες βελονιές μετατίθενται σταδιακά προς τα πάνω ή προς τα κάτω σχηματίζονται ζίκ-ζάκ σειρές. Η κατακόρυφη βελονιά έχει συνήθως μήκος=4 κλωστές καμβά, χωρίς να αποκλείονται και διαφορετικά μήκη. Οι σειρές επαναλαμβάνονται η μία πάνω στην άλλη. Οι βελονιές, τα βήματα και τα χρώματα καθορίζουν την τελική εμφάνιση του μοτίβου. 
  • Φλογοειδή μοτίβα: Μήκος βελονιάς= 4 κλωστές / Βήμα= 2 κλωστές
κέντημα, βελονιές κεντήματος, βελονιές, ιταλικό κέντημα

βελονιές, σχέδια κεντήματος, κέντημα Φλωρεντίας, κέντημα

βελονιές κεντήματος, ιδέες για κέντημα, σχέδια, κέντημα

  • Καμπύλα μοτίβα: Μήκος βελονιάς = 3 κλωστές/ Βήμα= 1 κλωστή. Σύγχρονα παραδείγματα με κέντημα Bargello
κέντημα, μαξιλάρι, μοντέρνο, μετρητό κέντημα, ανεβατό κέντημα
κέντημα, μαξιλάρι, μοντέρνο, ανεβατό κέντημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου