Καμβάδες μετρητού κεντήματος - Τύποι

Οι καμβάδες που χρησιμοποιούνται στο μετρητό κέντημα αποτελούνται από ένα πλέγμα οριζόντιων και κάθετων κλωστών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καμβά. Το βασικό χαρακτηριστικό που διακρίνει τον ένα τύπο από τον άλλο είναι ο τρόπος ύφανσης των κλωστών.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι καμβά είναι οι παρακάτω: 
  • Μονός καμβάς. Αυτός ο τύπος καμβά αποτελείται από οριζόντιες και κατακόρυφες κλωστές. Οι οριζόντιες κλωστές περνάνε εναλλάξ πάνω και κάτω από τις κατακόρυφες κλωστές. Το εργόχειρο που δουλεύεται σε αυτόν τον τύπο καμβά πρέπει να τελαρώνεται έτσι ώστε να αποφεύγεται η παραμόρφωση του. Ωστόσο, ακόμη και αν παραμορφωθεί ο κεντημένος καμβάς μπορεί εύκολα να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα, καθώς οι οριζόντιες και κατακόρυφες κλωστές του καμβά μετακινούνται εύκολα. Ο μονός καμβάς ξεφτίζει εύκολα και για αυτό οι άκρες χρειάζονται φεστόνι ή ταινία. Ένα είδος οικονομικού μονού καμβά αποτελεί και η λινάτσα. 
καμβάς κεντήματος, καμβάς μετρητού κεντήματος, μονός καμβάς  • Καμβάς με αλληλό-συνδεδεμένες κλωστές (Interlock canvas). Αυτός ο τύπος καμβά μοιάζει στην εμφάνιση με το μονό καμβά, ωστόσο κάθε σύνδεση αποτελείται από δύο λεπτές οριζόντιες κλωστές και μία παχιά κατακόρυφη κλωστή. Επίσης είναι πιο σταθερός καμβάς σε σχέση με τον μονό καμβά. Αυτό συμβαίνει λόγω των δύο οριζόντιων κλωστών: Η μία περνάει πάνω από την κατακόρυφη κλωστή και η άλλη κάτω, δημιουργώντας μια σταθερή πλέξη. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου καμβά είναι ότι αν το κέντημα παραμορφωθεί είναι σχετικά δύσκολο να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα. Ωστόσο, οι άκρες του καμβά δεν ξεφτίζουν εύκολα. 
καμβάς κεντήματος, καμβάς μετρητού κεντήματος
  • Διπλός καμβάς ή καμβάς της Πηνελόπης. Αυτός ο τύπος καμβά κατασκευάζεται με ζεύγη οριζόντιων και κατακόρυφων κλωστών. Το πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει το κέντημα είτε ανά μία κλωστή καμβά για απόδοση περισσότερης λεπτομέρειας (αυτός ο τύπος κεντήματος ονομάζεται "petit point") είτε ανά δύο κλωστές. Για αυτόν το λόγο οι συγκεκριμένοι καμβάδες αναφέρονται συχνά με δύο αριθμούς, για παράδειγμα 14/28. Ο τρόπος ύφανσης μοιάζει με αυτόν του μονού καμβά, δηλαδή οι οριζόντιες κλωστές περνούν εναλλάξ πάνω και κάτω από τις κατακόρυφες κλωστές. 
penelope canvas, double canvas, canvas for petit point, needlepoint canvas, canvas types, needlework
Υπάρχουν και άλλοι γνωστοί καμβάδες κεντήματος, ωστόσο, όλοι εμπίπτουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου