Βελόνες για κέντημα σε καμβά- Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος

Το κέντημα σε καμβά και το μετρητό κέντημα απαιτούν ειδική βελόνα, όπου στα αγγλικά ονομάζεται tapestry needle. Η βελόνα αυτή διαφέρει από τις περισσότερες βελόνες κεντήματος, στο ότι αφενός έχει καμπυλωμένη μύτη, δεν τρυπάει δηλαδή το ύφασμα, και αφετέρου μεγάλο, μακρόστενο κεφάλι. Η καμπυλωμένη μύτη είναι απαραίτητη για να μην "πιάνεται" η βελόνα στις ίνες του καμβά αλλά και για να μην τρυπάει και καταστρέφει τα σημεία που έχουν ήδη κεντηθεί. Η μεγάλη τρύπα είναι απαραίτητη για να μπορεί να περνάει η παχιά κλωστή. 

βελόνια για μετρητό κέντημα, βελόνα για σταυροβελονιά, βελόνα για κέντημα, βελόνα για καμβά

Οι βελόνες για κέντημα σε καμβά κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε αριθμούς από το 13 (το μεγαλύτερο μέγεθος) μέχρι το 28 (το μικρότερο μέγεθος). Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός της βελόνας τόσο πιο λεπτή είναι η βελόνα ενώ αντίθετα όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός της βελόνας τόσο πιο μεγάλη και χοντρή είναι η βελόνα. 


Η επιλογή του σωστού μεγέθους βελόνας εξαρτάται από το μέγεθος του καμβά και το πάχος της κλωστής. Οι λεπτές βελόνες χρησιμοποιούνται σε καμβάδες με πολλές τρύπες ανά ίντσα ενώ αντίθετα οι χοντρές βελόνες χρησιμοποιούνται σε καμβάδες με λίγες τρύπες ανά ίντσα. Αν ωστόσο, χρησιμοποιηθεί μικρότερη βελόνα από ότι πρέπει, τότε η κλωστή ή το νήμα θα πλέκεται και θα ξεφτίζει, ενώ αν χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη βελόνα από ότι πρέπει τότε η βελόνα θα ανοίγει και θα παραμορφώνει τις τρύπες του καμβά. 

Αριθμοί βελόνας για κέντημα σε καμβά. 
Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός και παρουσιάζει τον κατάλληλο αριθμό βελόνας ανάλογα με το μέγεθος του καμβά. Ωστόσο, καλό είναι να δοκιμάζεται πάντα σε μια γωνία του καμβά η καταλληλότητα της βελόνας, δηλαδή η βελόνα πρεπει αφενός να εισέρχεται εύκολα μέσα από τις τρύπες του καμβά και αφετέρου η κλωστή πρέπει να περνιέται με ευκολία στη βελόνα.  

Μέγεθος καμβά (Οπές ανα 10cm)


Μέγεθος βελόνας
20-32
13
32-40
16
40-48
18
48-60
20
60-80
22
88-96
24
Με περισσότερες οπές από 96
26Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου