Πώς να πλύνετε και να σιδερώσετε τα κεντήματα σας

Πώς να πλύνετε ένα κέντημα στο χέρι
1. Σε μία λεκάνη ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα απαλού απορρυπαντικού (για παράδειγμα απορρυπαντικό για μάλλινα) με αρκετό νερό. Το νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε μεταλλική λεκάνη καθώς υπάρχει περίπτωση το μέταλλο να αντιδράσει με το σαπούνι και να επηρεάσει τα χρώματα του κεντήματος σας.
2. Βυθίστε το κέντημα στο νερό.
3. Αν το ύφασμα είναι αρκετά βρώμικο τότε αφήστε το να μουλιάσει για περίπου μισή ώρα. Αν το κέντημα δεν είναι πολύ λερωμένο τότε μερικά λεπτά στο νερό αρκούν. Αν υπάρχει κάποιος επίμονος λεκές τότε θα πρέπει να τρίψετε απαλά με μία βούρτσα ή ένα σφουγγάρι.
4. Ξεβγάλτε το κέντημα με κρύο νερό.
5. Μετά το ξέβγαλμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στύψετε το κέντημα. Για να απομακρύνετε το νερό, τυλίξτε το βρεγμένο κέντημα σε μια πετσέτα (σαν ρολό) και πιέστε ελαφρα, έτσι ώστε να απορροφήσει η πετσέτα το νερό.
6. Ξετυλίξτε την πετσέτα και αφήστε το κέντημα να στεγνώσει φυσικά πάνω στην πετσέτα.Πως να καθαρίσετε μερικούς δύσκολους λεκέδες. 
Αίμα: Μουλιάστε το κέντημα σε ένα διάλυμα που αποτελείται από 85 % αλάτι και 15 % νερό. Ξεβγάλτε με κρύο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να καθαρίσετε το λεκέ με ένα πανί που έχετε βουτήξει σε οξυζενέ.
Κόκκινο κρασί: Σε περίπτωση που πέσει κόκκινο κρασί στο κέντημα ρίξτε αρκετό αλάτι πάνω στο λεκέ και τρίψτε απαλά. Το αλάτι θα απορροφήσει μέρος του λεκέ. Στη συνέχεια πλύνετε το ύφασμα αμέσως με απαλό απορρυπαντικό.
Σημάδια από μελάνι: Φτιάξτε ένα διάλυμα με 3 μέρη οινοπνεύματος και ένα μέρος νερό. Προσθέστε μισή κουταλιά απορρυπαντικού πιάτων. Βυθίστε μια πετσέτα στο διάλυμα και με αυτή τρίψτε απαλά τους λεκέδες.
Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να καθαρίσετε έναν επίμονο λεκέ, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το στεγνό καθάρισμα. Επιλέξτε ένα καθαριστήριο που έχει εμπειρία στον καθαρισμό κεντημάτων.

Πως να σιδερώσετε το κέντημα σας. 
1. Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα πάνω στην επιφάνεια σιδερώματος.
2. Απλώστε το κέντημα με την καλή πλευρά προς τα κάτω.
3. Ρυθμίστε το σίδερο σε μεσαία θερμοκρασία και σιδερώστε το κέντημα προσεκτικά χωρίς ατμό.
Για καλύτερο σιδέρωμα, σιδερώστε το κέντημα όταν είναι ελαφρά νωπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου