Η ιστορία της απόβασης της Νορμανδίας πάνω σε ένα κέντημα

Το κέντημα του Overlord αποτελεί ένα από τα μακρύτερα κεντήματα απλικέ στον κόσμο. Η παραγγελία του κεντήματος έγινε από τον Λόρδο Dulverton του Bastford το 1968, εις μνήμη των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στη μάχη της Νορμανδίας. Ωστόσο, η ιδέα ενός μεγάλου αφηγηματικού κεντήματος που διηγείται ιστορικά γεγονότα δεν ήταν καθόλου καινούργια. Άλλωστε το κέντημα του Overlord ήταν εμπνευσμένο από τη μεσαιωνική ταπισερί της Μπαγιέ, ένα λινό ύφασμα μήκους 70 μέτρων που κεντήθηκε εις μνήμη της κατάκτησης της Αγγλίας από τους Νορμανδούς.


Το κέντημα του Overlord αφηγείται την ιστορία της επιχείρησης Overlord, δηλαδή την ιστορία της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1945. Η αφήγηση ξεκινάει με διάφορα γεγονότα που προηγήθηκαν της απόβασης αλλά και με το βομβαρδισμό των πόλεων της Αγγλίας από τους Γερμανούς. Συνεχίζει με την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο και με το σχεδιασμό της απόβασης στη Νορμανδία. Το μεγαλύτερο μέρος του κεντήματος καλύπτει το θέμα της απόβασης του στόλου στις γαλλικές ακτές καθώς και τη μάχη που ακολούθησε. Το κέντημα ολοκληρώνεται με μια σκηνή όπου το πεζικό των Άγγλων προχωρεί και τα Γερμανικά στρατεύματα υποχωρούν πέρα από το Σηκουάνα. 

Ποιος σχεδίασε τις σκηνές του κεντήματος:
Ο λόρδος Durverton, ήταν ο εμπνευστής του εγχειρήματος, ο οποίος ήδη από το 1960 προσπαθούσε να προωθήσει την ιδέα της κατασκευής μια σύγχρονης ιστορικής ταπισερί, όπως ήταν η ταπισερί της Μπαγιέ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότες και έτσι αποφάσισε να υλοποιήσει μόνος του την συγκεκριμένη ιδέα. Το 1968, λοιπόν προσέλαβε την νεαρή εικαστικό Sandra Lawrence και της ζήτησε να δημιουργήσει κάποιες αρχικές μακέτες. Η Lawrence βασίστηκε σε φωτογραφίες της εποχής και ξεκίνησε να δημιουργεί κάποια σκίτσα, τα οποία και διόρθωσε μια ειδική επιτροπή. Μετά την έγκριση των αρχικών σκίτσων, η Lawrence ζωγράφισε με τέμπερες τα 35 πάνελ που θα αποτελούσαν την κεντημένη ταπισερί, σε πραγματικό μέγεθος. Με βάση αυτούς του πίνακες δημιουργήθηκαν στη συνέχεια και τα κεντήματα.

Ποιος κέντησε την ταπισερί: 
Η ταπισερί κεντήθηκε από 20 μέλη της Βασιλικής σχολής κεντήματος της Αγγλίας μαζί με 5 μαθητές της σχολής. 

Υλικά και τεχνική:
Στο κέντημα του Overlord χρησιμοποιήθηκε η τεχνική απλικέ, δηλαδή η τοποθέτηση κομματιών υφάσματος πάνω σε μια βάση. Για το απλικέ, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 50 διαφορετικά υλικά, κυρίως κομμάτια υφάσματος από τις πραγματικές στολές μάχης και χρυσό κορδόνι. Όσον αφορά λοιπόν στην τεχνική, η συγκεκριμένη ταπισερί διαφέρει από την ταπισερί της Μπαγιέ, καθώς η τελευταία αποτελούσε ένα κέντημα πάνω σε λευκό ύφασμα. 

Διαστάσεις: Η ταπισερί έχει μήκος 83 μέτρα, και είναι 10 μέτρα μακρύτερη από την ταπισερί της Μπαγιέ αλλά μικρότερη από την ταπισερί Prestonpans. Η ταπισερί περιλαμβάνει 35 πάνελ, καθένα από τα οποία έχει μήκος 2.4 μέτρα και ύψος 0.9 μέτρα.

Που εκτίθεται: Το κέντημα του overlord αποτελεί το κεντρικό έκθεμα του μουσείου D-Day στο Portsmouth's. Οι πίνακες της Sandra Lawrence, πάνω στους οποίους βασίστηκε το κέντημα του Overlord εκτίθενται στο πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον. 

Πηγές:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου