Βελόνες για κέντημα / Οι πιο κοινοί τύποι

Οι διάφοροι τύποι κεντήματος απαιτούν διαφορετικές βελόνες. Αυτοί είναι οι πιο κοινοί τύποι βελονών για κέντημα.

  • Βελόνες για μετρητό κέντημα: Ονομάζονται και αλλιώς βελόνες για ταπισερί και έχουν μεγάλη οπή και αμβλεία, μη-αιχμηρή μύτη Οι βελόνες είναι κατάλληλες για όλους του τύπους μετρητού κεντήματος, όπως για κομπλέ, σταυροβελονιά, αλλά και για το κέντημα αζουρ. Η μεγάλη τρύπα, επιτρέπει σε παχιές κλωστές να περάσουν στη βελόνα, όπως είναι οι μάλλινες κλωστές ή οι βαμβακερές κλωστές με 6 ίνες. Η αμβλεία μύτη, επιτρέπει στη βελόνα να περάσει από τις τρύπες του καμβά χωρίς να το καταστρέψει. Άλλωστε, στο μετρητό κέντημα ο καμβάς έχει τρύπες και έτσι δεν απαιτείται η βελόνα να είναι αιχμηρή. Τα μεγέθη κυμαίνονται από το 28 (το μικρότερο μέγεθος) μέχρι το 13 (το μεγαλύτερο). 
βελόνα κεντήματος, βελόνα για σταυροβελονιά, βελόνα για μετρητό κέντημα

  • Βελόνες ελεύθερου κεντήματος: Οι βελόνες αυτού του τύπου έχουν αιχμηρή μύτη  και επιμήκη, στενή οπή. Χρησιμοποιούνται, όταν θέλουμε να κεντήσουμε σε ύφασμα με πυκνή ύφανση όπως σε χασέ, σε καραβόπανο, σε μετάξι, σε σεντονόπανο κτλ. Αυτοί, οι τύποι υφάσματος δεν έχουν τρύπες όπως το αϊντα και ο καμβάς κεντήματος και για αυτό απαιτούν βελόνα με αιχμηρή μύτη που να μπορεί να τρυπά το ύφασμα. Τα μεγέθη των βελόνων κυμαίνονται από 12 (λεπτή) μέχρι το 1 (παχιά).
βελόνα κεντήματος,

  • Βελόνες σενίλ: Οι βελόνες αυτού του τύπου έχουν μεγάλη οπή, ακριβώς όπως και οι βελόνες για μετρητό κέντημα, αλλά αιχμηρή μύτη, όπως οι βελόνες ελεύθερου κεντήματος. Τα μεγέθη τους είναι ίδια με τις βελόνες για μετρητό κέντημα. Χρησημοποιούνται για ελεύθερο κέντημα, για κέντημα με μάλλινες κλωστές και γενικά για κέντημα όπου απαιτείται αιχμηρή μύτη αλλά μεγάλη οπή. Για αυτό το λόγο, οι βελόνες σενίλ είναι κατάλληλες για κέντημα με κορδέλες . 
    βελόνα σενίλ,

  • Βελόνες για χάντρες: Αν πρόκειται να διακοσμήσετε ένα κέντημα με χάντρες και πούλιες, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδική βελόνα. Η μύτη, το σώμα και το κεφάλι της βελόνας αυτής είναι πολύ στενά, σχεδόν έχουν το ίδιο μέγεθος, έτσι ώστε να μπορεί να περνάει η βελόνα μέσα από τις χάντρες. Η βελόνα επίσης είναι μακριά, για να μπορούν να περνούν πολλές χάντρες μαζί.  Τα μεγέθη κυμαίνονται από το 10 (παχιά) μέχρι το 16 (λεπτή). Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι τύποι βελόνας, που είναι κατάλληλες για διάφορα είδη κεντήματος, όπως για πατσγουορκ, απλικέ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου