Ενδύματα και αξεσουάρ με την τεχνική φελτ από την Pasya Wearable Art

Asia Prusinowska είναι σχεδιάστρια και εικαστικός που δουλεύει με το ύφασμα και το μαλλί. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στη μόδα, η τεχνική φελτ μετατράπηκε σε προσωπικό πάθος και εμμονή. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που δημιουργεί μοιάζουν με αφηρημένους πίνακες, γεμάτους χρώμα και οργανικές φόρμες. 
felt clothes, felt dress, felt, felt wrap, felt shawl, felt scarve, felt design, felt fashion
Πολύχρωμα ρούχα και αξεσουάρ από την Pasya Wearable Art. Εβδομάδα μόδας Λονδίνο 2014
Φωτογραφία: Visual Devotion

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τη σχεδιάστρια όσο και τις μαγικές δημιουργίες της. 
T.A: Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το παρελθόν σου. Πως ξεκίνησες στο χώρο της μόδας και της τέχνης που μπορεί να φορεθεί; 

Asia: Είμαι Πολωνή στην καταγωγή, παντρεμένη για 15 χρόνια και μητέρα ενός γιου. Κατά το παρελθόν δεν έδειχνα κανένα ενδιαφέρον για τις τάσεις της μόδας, ωστόσο ήμουνα ονειροπόλα, μια καλλιτεχνική ψυχή που αναζητούσε κάτι. Αφού μετακόμισα στη Βρετανία, πριν από 12 χρόνια άλλαξα την επαγγελματική μου καριέρα από νοσηλεύτρια παιδιών σε αισθητικός και make-up artist, ποτέ όμως δεν ένιωσα ικανοποιημένη, κάτι συνέχισε να λείπει από τη ζωή μου. Όταν γεννήθηκε ο γιος μου ένιωσα ολοκληρωμένη σαν μητέρα αλλά ακόμη είχα μέσα μου το συναίσθημα του κενού που ήταν δύσκολο να εξηγήσω. Έτσι, μία μέρα αποφάσισα να κάνω αίτηση στη σχολή τεχνών του Cambridge (Cambridge School Of Art) προκειμένου να πάρω το BA στο σχέδιο μόδας και να δω τι θα μου επιφύλασσε το μέλλον. Μέχρι τότε ήμουν απλά αυτοδίδακτη χωρίς επίσημη κατάρτιση ή εξειδίκευση στο design. Η μητέρα μου, μου είχε δείξει πως να χρησιμοποιώ τη ραπτομηχανή όταν ήμουν 11 ετών. Στην αρχή έραβα τα ρούχα για τις κούκλες μου και στη συνέχεια δικά μου ρούχα. Πάντα ήμουν άνθρωπος που ασχολούμουν με τις χειροποίητες κατασκευές. Περνούσα, πολλές ώρες στο δωμάτιό μου ζωγραφίζοντας και σχεδιάζοντας, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες και ειδικά στο χρώμα και στην υφή.

Η οικογένειά μου ασχολείται με τα επαγγέλματα ιατρικής, εκτός από τη γιαγιά μου που εκτός από νοσηλεύτρια παρακολουθούσε τις τάσεις της μόδας, ήταν συνδρομήτρια σε περιοδικά μόδας και είχε μια τεράστια συλλογή από καπέλα και πολύτιμες τσάντες. Ήταν μια κομψή κυρία, καλοντυμένη από την κορυφή έως τα νύχια. Πιστεύω, ότι αυτή η γυναίκα με επηρέασε πολύ. 

Οι σπουδές στο σχέδιο μόδας, μου έδωσαν την ευκαιρία να διερευνήσω διαφορετικά υλικά και τεχνικές και να ανακαλύψω την προσωπική μου δημιουργική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην επεξεργασία του υφάσματος, γνώρισα την τεχνική του φελτ με βελόνα. Ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που μπορούσα να αναμείξω τα χρώματα και να δημιουργήσω αφηρημένα έργα ζωγραφικής με ίνες. Στη συνέχεια, ξεκίνησα τη δική μου έρευνα πάνω στις τεχνικές φελτ και αυτό ήταν, βρήκα το μέσο της προσωπικής μου εικαστικής έκφρασης. Το φελτ έγινε το πάθος μου, η εμμονή μου, ο τρόπος διαλογισμούς. Επιτέλους ένιωθα ολοκληρωμένη.

Αποφοίτησα με βαθμό 1st Class στο σχέδιο μόδας από την σχολή του Cambridge τον Ιούλιο του 2013 και αμέσως μετά πήγα στο Άμστερνταμ να παρουσιάσω την τελική μου συλλογή. Δύο μήνες μετά δημιούργησα την εταιρική ταυτότητα PASYA Wearable Art, που εξειδικεύεται στις χειροποίητες δημιουργίες από φελτ, από αξεσουάρ μέχρι ρούχα υψηλής ραπτικής. 

felt scarve, wool scarve, felt wrap, wool wrap, felt, wool, scarve, wrap, shawl,
Εσάρπα φελτ με μαλλί και μετάξι από την Pasya Wearable Art.
Φωτογραφία: Vanessa Mills


T.A: Διάβασα στην ιστοσελίδα ότι μελετάς ανθρωπιστική ψυχολογία, ψυχοθεραπεία, πνευματικότητα κτλ. Οι κλάδοι αυτοί έχουν επηρεάσει τη δουλειά σου και με ποιο τρόπο; 

Asia: Ναι, η δουλειά μου είναι πολύ προσωπική, επικεντρώνεται στη διαδικασία της ανακάλυψης του εγώ, στην κατανόηση του εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού. Πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για τον εαυτό μου μέσα από τη δημιουργική διαδικασία. Είναι κάτι σαν προσωπική μεταμόρφωση, σαν το προσωπικό μου ταξίδι. Μου αρέσει επίσης να προκαλώ τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα: φυσικό, συναισθηματικό, πνευματικό. Χρησιμοποιώ τη δημιουργικότητα μου ως μέσο αυτό-θεραπείας, ως το δικό μου, μοναδικό τρόπο εικαστικής έκφρασης
felt bag, fet gloves. mittens. felt, wool, fashion, felt clutch bag
Χειροποίητη τσάντα και γάντια φελτ από την Pasya Wearable Art.
Φωτογραφία: Vanessa Mills.

T.A: Πως θα περιέγραφες τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθείς; 

Asia: Ως σχεδιάστρια εννοιολογικού σχεδιασμού (conceptual designer) επικεντρώνομαι κυρίως στη διαδικασία, στην έρευνα, στα πειράματα και στη συνέχεια στην κατασκευή του υφάσματος. Η φιλοσοφία που στηρίζει τη δημιουργική διαδικασία βασίζεται στην ψυχολογία, στο ανθρώπινο σώμα, στα συναισθήματα και στην αυθεντική δουλειά με το ύφασμα. Δε σχεδιάζω για να απαντήσω σε μια πρακτική ανάγκη, σχεδιάζω για να επικοινωνήσω και για να διηγηθώ ιστορίες. 


felt, dress, cloth, wool, fashion design
Φορέματα από μαλλί δουλεμένο με την τεχνική φελτ από την Pasya Wearable Art. Bloggers Love event 2014.
Φωτογραφία: Andy Oliver


T.A: Πολλοί καλλιτέχνες έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Για κάποιες περιόδους αισθάνονται ότι δεν έχουν έμπνευση ενώ για άλλες περιόδους αισθάνονται δημιουργικοί και με αυτοπεποίθηση. Συμβαίνει αυτό και σε εσένα και τι κάνεις για το ξεπεράσεις;

Asia: Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει σε όλους τους καλλιτέχνες, είμαστε απλά ευαίσθητες ψυχές. Εγώ προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη δουλειά μου την εμπειρία από τη ζωή και τα συναισθήματά μου, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η δημιουργική διαδικασία αποτελεί για μένα ένα είδος αυτο-θεραπείας, έτσι κάθε φορά που αισθάνομαι πεσμένη γίνομαι δημιουργική, αρχίζω να σχεδιάζω και χάνομαι εντελώς στη διαδικασία. Αυτό με κάνει ευτυχισμένη. 

felt jewellery, felt jewel, wool jewellery,
Περιλαίμιο από μαλλί δουλεμένο με την τεχνική φέλτ από την Pasya Wearabla Art. 

T.A: Τι υλικά χρησιμοποιείς?

Asia: Δουλεύω με μια ποικιλία ινών και κλωστών: μαλλί, μετάξι, μπαμπού, μοχέρ, μαλλί από λάμα και πολλά άλλα. 

T.A: Μπορείς να μου αναφέρεις δύο αγαπημένους σου σχεδιαστές/ καλλιτέχνες;

Asia: Δεν επηρεάζομαι από κανέναν εικαστικό ή σχεδιαστή. Ποτέ δεν κοιτάω τη δουλειά των άλλων για να αντλήσω έμπνευση. Η έμπνευση έρχεται από τη ψυχή μου.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου