Ύφασμα και αρχιτεκτονική: σύντομο σχόλιο

Ο όρος "Textile Art" η "Textile Arts" είναι σχετικά δύσκολο να περιγραφεί και να οριοθετηθεί. Οι τέχνες του υφάσματος ανήκουν στις καλές τέχνες ή στις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες? Είναι απαραίτητο να αφορούν πάντοτε στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων ή όχι; Αποτελούν τέχνη που ασχολείται με τον δισδιάστατο χώρο ή επεκτείνεται και στον τρισδιάστατο χώρο;


Ωστόσο, η λέξη "textile" δηλώνει σαφέστατα κάποια υλικά, όπως ίνες και υφάσματα αλλά και τεχνικές επεξεργασίας και μορφοποίησης όπως πλέξιμο, υφαντική, κέντημα, ράψιμο κτλ. Βέβαια, ο χώρος των τεχνών του υφάσματος, δεν είναι μόνο υλικά και τεχνικές και υπό αυτήν την έννοια μοιάζει αρκετά με την αρχιτεκτονική. Στην αρχιτεκτονική υλικά και τεχνικές δόμησης συνδυάζονται για να δημιουργήσουν χώρο. Συνεπώς, τόσο η αρχιτεκτονική όσο και το ύφασμα αποτελούν ένα κράμα υλικών, τεχνικών, σχεδιασμού και ιδέας. 


Υπάρχει επίσης ένα ευρύ πεδίο όπου το ύφασμα συναντά την αρχιτεκτονική, ειδικότερα όταν η αρχιτεκτονική αξιοποιεί τις ποιότητες του υφάσματος για να δημιουργήσει εύκαμπτα κελύφη και τέντες.
τέντα, κατοικία ινδιάνων, κέλυφος, αρχιτεκτονική, ύφασμα
A Nez Perce tent 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου