Η διαφορά μεταξύ ελεύθερου/γραφτού και μετρητού κεντήματος

Η λέξη κέντημα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διακοσμητικές εργασίες που γίνονται επάνω στο ύφασμα με βελόνα και κλωστή και περιλαμβάνει όλους τους τύπους κεντήματος, όπως το γραφτό ή ελεύθερο κέντημα, το κοφτό κέντημα, την σταυροβελονιά κλπ.

Ο ορισμός ελεύθερο ή γραφτό κέντημα αναφέρεται σε εκείνο το κέντημα που γίνεται επάνω σε ύφασμα, χρησιμοποιώντας διάφορες βελονιές. Η συνήθης διαδικασία του γραφτού κεντήματος είναι η εξής: Αρχικά αποτυπώνεται το σχέδιο επάνω στο ύφασμα είτε με μολύβι είτε με καρμπόν. Στη συνέχεια ακολουθεί το κέντημα με βελόνα και κλωστή. 

Όσον αφορά στις βελονιές του ελεύθερου κεντήματος, αυτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο τύπους: Στις βελονιές περιγράμματος και στις βελονιές γεμίσματος.  Σημειώνεται, ότι τα μήκη των βελονιών μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους καθώς το κέντημα γίνεται με το μάτι. Κατάλληλα υφάσματα για ελεύθερο κέντημα είναι το βαμβακερό ύφασμα (χασές), το λινό, το μετάξι, κ.ά.
Γραφτό ή ελεύθερο κέντημα


Ο ορισμός μετρητό κέντημα αναφέρεται σε εκείνο το είδος κεντήματος που γίνεται πάνω σε πλέγμα, δηλαδή σε καμβά κεντήματος ή σε ύφασμα αϊντα. Το σχέδιο μπορεί να κεντηθεί με δύο τρόπους:
Α τρόπος: Χρησιμοποιείται καμβάς επάνω στον οποίο έχει προ-σχεδιαστεί το μοτίβο. Ο κεντητής κεντάει τις περιοχές του μοτίβου ανάλογα με το χρώμα. Ο συγκεκριμένος τύπος κεντήματος θεωρείται σχετικά εύκολος και ξεκούραστος.
Β τρόπος: Χρησιμοποιείται κενός καμβάς. Ο κεντητής μεταφέρει το μοτίβο στον καμβά χρησιμοποιώντας έναν τυπωμένο "χάρτη". Στην ουσία, μετράει τα κουτάκια στο χάρτη και τα μεταφέρει στον καμβά (κάθε κουτάκι στο χάρτη αντιστοιχεί σε μία βελονιά στον καμβά). Η διαδικασία απαιτεί εξαιρετική συγκέντρωση προκειμένου ο κεντητής να μη χάσει το μέτρημα. 
μετρητό κέντημα
Μετρητό κέντημα Bargello

Το μετρητό κέντημα, πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε, ως εναλλακτική τεχνική της υφαντικής, για την κατασκευή ταπισερί. Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τύπος μετρητού κεντήματος είναι η σταυροβελονιά. Στη σταυροβελονιά, οι βελονιές έχουν σχήμα Χ. Σημειώνεται επίσης, ότι στη σταυροβελονιά δεν είναι απαραίτητο να κεντιέται το σύνολο του καμβά. Συνήθως κεντιέται το μοτίβο και το φόντο μένει λευκό. 

Σταυροβελονιά,
Σταυροβελονιά από περιοχή της Ουγγαρίας
Πηγή εικόνας: "Cross stitch detail" by Paula Kate Marmor - Own work by the original uploader. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου