Καβαλίκι ή Καρφωτό

Η συγκεκριμένη βελονιά χρησιμοποιείται τόσο για περιγράμματα όσο και για γεμίσματα. Αυτός ο τρόπος κεντήματος απαιτεί δύο βελόνες και κλωστές. Η μία κλωστή στερεώνεται στην καλή πλευρά του υφάσματος χωρίς να το διαπερνά, ενώ η δεύτερη διαπερνα το ύφασμα "καβαλικεύοντας" την πρώτη κλωστή. Η πρώτη κλωστή μπορεί να είναι ένα χοντρό κορδόνι, ένα γαϊτάνι, μια χρυσή κλωστή κτλ. Η τεχνική επιτρέπει την εξοικονόμηση κλωστής καθώς η πρώτη κλωστή εμφανίζεται μόνο στην καλή πλευρά του υφάσματος. Για αυτό το λόγο η "καρφωτή" βελονιά χρησιμοποιήθηκε κατεξοχήν στην χρυσοκεντητική και στα πολύτιμα εκκλησιαστικά ενδύματα και υφάσματα. Οι δύο κλωστές μπορούν να έχουν το ίδιο χρώμα ή διαφορετικό.   
καρφωτή βελονιά, βελονιές κεντήματος

Οδηγίες:
1. Σχεδιάστε το σχέδιο του κεντήματος με ένα μολύβι ή αντιγράψτε το με καρμπόν. Περάστε την μία βελόνα με την παχιά κλωστή (μωβ) από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (a) που είναι και η αρχή του σχεδίου. Περάστε τη δεύτερη βελόνα με την λεπτή κλωστή (κίτρινη) στο σημείο (1), που βρίσκεται μπροστά από το αρχικό σημείο και ελάχιστα μετατοπισμένο σε σχέση με την γραμμή του σχεδίου. 
2. Ευθυγραμμίστε την παχιά κλωστή με την γραμμή του σχεδίου. 
3. Περάστε τη δεύτερη κλωστή πάνω από την πρώτη, από εμπρός προς τα πίσω στο σημείο (2) και τραβήξτε προς τα κάτω στερεώνονταν την παχιά κλωστή στο ύφασμα. Η κίτρινη βελονιά είναι στην ουσία μία μικρή βελονιά πλακέ.
4. Περάστε την λεπτή κλωστή επάνω στο σημείο (3).
5. Περάστε την λεπτή κλωστή κάτω στο σημείο (4) κάνοντας μια μικρή βελονιά πλακέ. Όσο προχωράτε μπορεί να χρειαστεί να τεντώνετε την χοντρή κλωστή για να στρώνει καλύτερα στο ύφασμα.


Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να διατηρήσετε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις πλακέ βελονιές. Επίσης οι πλακέ βελονιές είναι κάθετες σε σχέση με την παχιά κλωστή.

Για πιο διακοσμητικό αποτέλεσμα μπορείτε  να αντικαταστήσετε την πλακέ βελονιά με την κομποβελονιά ή με την σταυροβελονιά.

Πως ολοκληρώνεται η βελονιά: Όταν φτάσετε προς το τέλος περάστε τη βελόνα με την παχιά κλωστή προς τα κάτω, διαπερνώντας το ύφασμα. Γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη και περάστε τη βελόνα κάτω από μερικές βελονιές για να στερεωθεί χωρίς κόμπο.
πως κεντάω με καρφωτή βελονιάΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου