Απλή υφαντοβελονιά

Η υφαντή βελονιά ή η απλή υφαντοβελονιά αποτελεί μια εύκολη τεχνική, που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να επιτύχουμε το εφέ του "καλαθιού", για παράδειγμα όταν θέλουμε να κεντήσουμε ένα φράκτη ή ένα καλάθι. Η βελονιά μπορεί να γίνει με ένα ή δύο χρώματα. Στην περίπτωση που επιλεγούν δύο χρώματα, αυτά μπορούν να είναι αντίθετα ή να έχουν παρόμοια απόχρωση.

Η βελονιά δουλεύεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο, κεντιούνται οι κατακόρυφες βελονιές (τα στημόνια), η μία παράλληλα στην άλλη. Στο δεύτερο στάδιο, κεντιούνται οι οριζόντιες κλωστές, οι οποίες περνούν ανάμεσα από τις κάθετες με διαδοχή πάνω-κάτω (τα υφάδια).

βελονιές, υφαντική, υφαντή βελονιά, υφαντοβελονιά, κέντημα, βελονιές για κέντημα


Οδηγίες
1. Αρχικά πρέπει να κεντήσετε τις κατακόρυφες βελονιές (τα στημόνια). Αυτές οι κλωστές θα αποτελέσουν τη βάση για την ύφανση που θα γίνει στο δεύτερο στάδιο. Σχεδιάστε το σχήμα στο ύφασμα είτε με μολύβι είτε αντιγράψτε το με καρμπόν. Περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός, ξεκινώντας από οποιαδήποτε γωνία του σχεδίου, για παράδειγμα από το σημείο (1). 
2. Φέρτε τη βελόνα στην απέναντι πλευρά και γωνία και περάστε την από μπρος προς τα πίσω στο σημείο (2). 
3. Φέρτε τη βελόνα λίγο πιο δεξιά από το αμέσως προηγούμενο σημείο αφήνοντας ένα μικρό κενό. Περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (3). 
4. Φέρτε τη βελόνα στην απέναντι πλευρά και περάστε την από εμπρός προς τα πίσω στο σημείο (4). Οι βελονιές πρέπει να είναι μεταξύ τους παράλληλες και να υπάρχει μια μικρή απόσταση.
5. Φέρτε τη βελόνα δεξιά του προηγούμενου σημείου και με μια μικρή απόσταση. Περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (5). 
6. Περάστε τη βελόνα πίσω στο σημείο (6).
βελονιές, κέντημα, οδηγίες


Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, μέχρις ότου γεμίσει το σχήμα με παράλληλες, κατακόρυφες βελονιές, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Μόλις τελειώσετε γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη, περάστε τη βελόνα κάτω από μερικές βελονιές και κόψτε την κλωστή με το ψαλίδι. 

7. Ξεκινήστε με μια καινούργια κλωστή του ίδιου ή διαφορετικού χρώματος. Περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (α). Μπορείτε να ξεκινήσετε από οποιαδήποτε γωνία.   
8. Δεδομένου ότι οι προηγούμενες βελονιές (τα στημόνια) κεντήθηκαν κατακόρυφες, θα συνεχίσουμε με οριζόντιες βελονιές. Περάστε τη βελόνα, ανάμεσα από τα στημόνια, πάνω-κάτω. Η διαδικασία μοιάζει με την υφαντική. Για να μπορέσετε να δουλέψετε ευκολότερα γυρίστε ανάποδα τη βελόνα έτσι ώστε να προπορεύεται το κεφάλι της βελόνας και όχι η μύτη. 
9. Με την ολοκλήρωση της σειράς περάστε τη βελόνα από εμπρός προς τα πίσω στο σημείο (b). 
10. Φέρτε τη βελόνα λίγο πιο δίπλα στο προηγούμενο σημείο και περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (c). 
11. Με την κεφαλή της βελόνας, περάστε τη βελόνα ανάμεσα από τις κατακόρυφες κλωστές, επάνω-κάτω, μέχρι να ολοκληρώσετε και τη δεύτερη σειρά. Περάστε τη βελόνα προς τα πίσω στο σημείο (d).  
12. Περάστε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (e) and συνεχίστε την ύφανση στην αντίθετη κατεύθυνση, ολοκληρώνοντας ακόμη μία σειρά.
Σημειώστε ότι από γραμμή σε γραμμή, θα πρέπει να εναλλάσσεται η διαδοχή του πάνω-κάτω, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με τουβλάκι. 

βελονιές, κέντημα, υφαντική, υφαντοβελονιά

Επαναλάβετε όσε φορές χρειάζεται προκειμένου να γεμίσει το σχήμα
needleweaving, weave with needle, embroidery, stitches, weaving embroidery


Αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι πιο αραιό, τότε μπορείτε να κρατήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κλωστών, τόσο των οριζόντιων όσο και των κατακόρυφων. Αν αντίθετα θέλετε ένα πιο πυκνό γέμισμα, μπορείτε να κεντήσετε τις βελονιές τη μία κοντά στην άλλη. Η πυκνότητα του αποτελέσματος εξαρτάται επίσης και από το πάχος των κλωστών.

Στη συγκεκριμένη τεχνική μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι κλωστών, όπως μεταξωτή, βαμβακερή, μάλλινη κτλ. Για μια πιο ενδιαφέρουσα επιφάνεια μπορούν να συνδυαστούν ακόμη και διαφορετικού τύπου κλωστές.

Τα στημόνια της βελονιάς, μπορούν να κεντηθούν είτε κατακόρυφα, είτε οριζόντια, είτε λοξά. Για να διατηρηθούν ίσες αποστάσεις μπορείτε να σημειώσετε με ένα μολύβι τα σημεία ή να δουλέψετε με το μάτι.

Σε σχέση με το χρώμα των κλωστών, μπορείτε:
α) Το στημόνι και το υφάδι να έχουν διαφορετικό χρώμα με μεγάλη αντίθεση, Το αποτέλεσμα θα είναι ζωηρό και πολύχρωμο.
β) Το στημόνι και το υφάδι να έχουν το ίδιο χρώμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μονόχρωμο.
γ) Το στημόνι και το υφάδι να έχουν παρόμοια απόχρωση, για παράδειγμα μπλε και γαλάζιο. Το αποτέλεσμα θα έχει βάθος και θα είναι παλλόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου