Μάθημα 01: Κέντημα πετάλου λουλουδιού / Σκίαση και τονική διαβάθμιση (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Το κέντημα λουλουδιών συνήθως γίνεται με την εναλλαγή μακριών και κοντών βελονιών. Δείτε βήμα-βήμα πως μπορείτε να κεντήσετε ένα πέταλο λουλουδιού. 
Κλωστές
  • Anchor 144 (γαλάζιο)
  • Anchor 145 (γαλάζιο)
  • Anchor 146 (γαλάζιο)
  • Anchor 410 (ζωηρό γαλάζιο)


Οδηγίες βήμα-βήμα 
1. Σχεδιάστε με ένα μολύβι, απευθείας πάνω στο ύφασμα το σχήμα ενός πετάλου λουλουδιού. Τα πέταλα συνήθως μικραίνουν όσο πλησιάζουν προς την καρδιά του λουλουδιού. Σχεδιάστε επίσης με το μολύβι μερικές γραμμές οδηγούς. Οι γραμμές αυτές θα σας δείχνουν την κατεύθυνση των βελονιών. 
2. Κεντήστε το περίγραμμα του πετάλου με την τρυπητή πισωβελονιά (αλυσιδοβελονιά με διαχωρισμό της κλωστής). Χρησιμοποιήστε δύο κλωστές από τον μουλινέ, επιλέγονταν την πιο ανοιχτή απόχρωση. Το κεντημένο περίγραμμα θα αποτελέσει τη βάση για το κέντημα των πλακέ βελονιών. 
βελονιά, κέντημα, παραδοσιακές βελονιές

3. Το πέταλο θα κεντηθεί με κοντές και μακριές βελονιές. Ξεκινήστε με την πιο ανοιχτή απόχρωση κλωστής. Χρησιμοποιήστε και τις 6 κλωστές του μουλινέ. Το κέντημα γίνεται από τη μέση προς τα πλάγια. Φέρτε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (1). Περάστε πάνω από το κεντημένο περίγραμμα και φέρτε τη βελόνα πίσω στο σημείο (2). 
κέντημα, βελονιές, παραδοσιακές βελονιές, πως κεντάω λουλούδια

4. Φέρτε τη βελόνα μπροστά στο σημείο (3) και πίσω στο σημείο (4) περνώντας πάνω από το κεντημένο περίγραμμα. Η μεγάλη βελονιά είναι περίπου 7-8 mm ενώ η μικρή είναι περίπου το 1/2 έως το 1/3 της μακριάς βελονιάς.
βελονιές, παραδοσιακές βελονιές,

5. Εφόσον χρειάζεται μπορούν να κεντηθούν δύο κοντές βελονιές η μία δίπλα στην άλλη, προκειμένου το κέντημα να προσαρμόζεται στο σχήμα.


6. Οι βελονιές θα πρέπει να αλλάζουν απαλά κατεύθυνση για να προσαρμόζονται στο σχήμα του πετάλου. Οι μακριές βελονιές επίσης δεν θα πρέπει να έχουν όλες το ίδιο μήκος, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό.
ζωγραφική, κέντημα, πως κεντιούνται λουλούδια

7. Με την ολοκλήρωση της μίας πλευράς θα πρέπει να κεντήσετε με τον ίδιο τρόπο και την άλλη πλευρά. Και πάλι το κέντημα γίνεται από το κέντρο προς τις άκρες.8. Αφού ολοκληρώσετε την πρώτη σειρά, πάρτε την αμέσως σκουρότερη απόχρωση κλωστής. Χρησιμοποιήστε και τις 6 κλωστές. Ξεκινήστε από το κέντρο προς το πλάι. Φέρτε τη βελόνα από πίσω προς τα εμπρός στο σημείο (a) διαχωρίζοντας στη μέση την προηγουμενη βελονιά. Για την ακρίβεια ο διαχωρισμός με τη βελόνα των προηγούμενων βελονιών είναι απαραίτητος  για μα επιτυχημένη ανάμιξη και διαβάθμιση των αποχρώσεων. Περάστε τη βελόνα από εμπρός προς τα πίσω στο σημείο (b).
κέντημα, λουλούδια, πώς μπορώ να κεντήσω λουλούδια

9. Η δεύτερη σειρά, όπως και οι επόμενες κεντιούνται μόνο με μακριές βελονιές.  Σημειώστε ότι οι βελονιές πρέπει να έχουν διαφορετικά μήκη για να είναι το αποτέλεσμα πιο φυσικό
κλωστές, κέντημα, ζωγραφική, σκίαση, διαβάθμιση, λουλούδια

10. Επιλέξτε την αμέσως σκουρότερη απόχρωση για την τρίτη σειρά. Χρησιμοποιήστε και πάλι 6 κλωστές. Ξεκινήστε από το κέντρο προς τα πλάγια. Μην ξεχνάτε ότι οι νέες βελονιές θα πρέπει να περνούν μέσα από τις προηγούμενες και να τις διαχωρίζουν στη μέση.
petal, flower, shading, silk shading, thread shading, painting, threads, embroidery, painting

11. Τέλος κεντήστε με τον ίδιο τρόπο και την τελευταία απόχρωση. Στο τέλος ενδεχόμενα να χρειαστεί να κεντήσετε επιπλέον βελονιές προκειμένου να καλύψετε τυχών κενά.
κέντημα, λουλούδια, βελονιές


         
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου