Μάθημα 2ο: Κέντημα φύλλου (Με φωτογραφίες και Βίντεο)

Δείτε βήμα-βήμα πως μπορείτε να κεντήσετε ένα φύλλο. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε το βίντεο. Για να αποκτήσει το φύλλο σκιές θα χρησιμοποιήσετε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις πράσινου. Στην κεντρική φλέβα του φύλλου θα πρέπει να συναντιούνται οι σκούρες με τις ανοιχτόχρωμες βελονιές. Το τρικ αυτό δίνει περισσότερο βάθος και κάνει το φύλλο τρισδιάστατο. 
κέντημα, λουλούδια, φύλλο, γραφτό κέντημα, ελεύθερο κέντημα, ζωγραφική με κλωστές


Βελονιές

Κλωστές
Για το φύλλο χρειάζεστε τρεις διαφορετικούς τόνους πράσινου. Σε αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν βαμβακερές κλωστές Anchor (νούμερα 268, 267, 265). Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνες τις αποχρώσεις που ταιριάζουν καλύτερα με το σχέδιο σας. 

Οδηγίες κεντήματος βήμα-βήμα
1. Σχεδιάστε με μολύβι το σχήμα του φύλλου. Προσθέστε την κεντρική φλέβα καθώς και μερικές βοηθητικές γραμμές για να έχετε την κατεύθυνση των βελονιών. 

2. Κεντήστε το περίγραμμα του φύλλου καθώς και την κεντρική φλέβα με την διχαλωτή βελονιά. Για κλωστή χρησιμοποιήστε 2 κλώνους από την πιο ανοιχτόχρωμη κλωστή. Η διχαλωτή βελονιά θα αποτελέσει τη βάση για το πλακέ κέντημα με μακριές και κοντές βελονιές. 
διχαλωτή, βελονιά, τρυπητή, πισωβελονιά, split stitch

3. Το φύλλο θα κεντηθεί με κοντές και μακριές βελονιές εναλλάξ. Ξεκινήστε με την πιο σκούρα κλωστή. Χρησιμοποιήστε 3 κλώνους από την κλωστή. Το κέντημα ξεκινάει από το εξωτερικό περίγραμμα από την μέση και κατευθύνεται προς την κεντρική φλέβα και προς τις άκρες. Φέρτε τη βελόνα μπροστά στο σημείο (1) και πίσω στο σημείο (2) περνώντας πάνω από το κεντημένο περίγραμμα και κεντώντας μία μακριά βελονιά.
4. Περάστε τη βελόνα μπροστά στο σημείο (3) και πίσω στο σημείο (4) περνώντας πάνω από το κεντημένο περίγραμμα και κεντώντας μια κοντή βελονιά.  
κέντημα, οδηγίες, φύλλο, λουλούδια

5. Συνεχίστε με μακριές και κοντές βελονιές εναλλάξ αλλάζοντας ελαφρά την κατεύθυνση των βελονιών έτσι ώστε να προσαρμόζεται το κέντημα στο σχήμα του φύλλου. Οι μακριές βελονιές δεν πρέπει να έχουν όλες το ίδιο μήκος μεταξύ τους. Συνιστάται να αλλάζετε το μήκος έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό. 
κέντημα, φύλλο, λουλούδια, οδηγίες, βήμα βήμα

6. Ολοκληρώστε πρώτα τη μία πλευρά και στη συνέχεια κεντήστε από τη μέση προς την άλλη άκρη, πάλι με μακριές και κοντές βελονιές εναλλάξ, ολοκληρώνοντας την πρώτη σειρά. 
κέντημα, φύλλο

7. Επιλέξτε την αμέσως πιο ανοιχτόχρωμη κλωστή. Θα χρησιμοποιήσετε 3 κλώνουςΑπό εδώ και στο εξής χρειάζεται να κεντάτε μόνο με μακριές βελονιές. Πάλι ξεκινήστε από τη μέση προς τις άκρες, κεντώντας πρώτα τη μία πλευρά και ύστερα την άλλη. Περάστε τη βελόνα μπροστά στο σημείο (a) περνώντας μέσα από μια προηγούμενη βελονιά και διαχωρίζοντάς την στη μέση. Η αλληλοκάλυψη των βελονιών, δηλαδή οι νέες βελονιές να διαχωρίζουν τις προηγούμενες, είναι απαραίτητη καθώς με αυτόν τον τρόπο αναμιγνύονται καλύτερα οι αποχρώσεις στο μάτι. Περάστε τη βελόνα πίσω στο σημείο (b). 
πως κεντάω φύλλα, πλακέ βελονιές, πλακέ κέντημα


8. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, κεντώντας μόνο μακριές βελονιές. Ωστόσο, το μήκος δεν είναι σταθερό αλλά τροποποιείται ανάλογα με το σχήμα του φύλλου. Σε περίπτωση που κάποιες βελονιές φτάσουν μέχρι την κεντρική φλέβα, τότε οι βελονιές θα πρέπει να χωρίσουν την κεντημένη φλέβα στη μέση. Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι νέες βελονιές περνούν μέσα από τις προηγούμενες διαχωρίζοντας τες στη μέση. 

λουλούδια, πλακέ, κέντημα, βελονιές, φύλλα


9. Επιλέξτε την πιο ανοιχτόχρωμη κλωστή και χρησιμοποιήστε 3 κλώνους. Κεντήστε την τελευταία σειρά με πλακέ βελονιές. Οι νέες βελονιές επικαλύπτουν μέρος των προηγούμενων κλωστών διαχωρίζοντας τες στη μέση. 

10. Αφού ολοκληρώσετε την μία πλευρά του φύλλου θα κεντήσετε την άλλη. Αυτήν τη φορά θα ξεκινήσετε με την πιο ανοιχτόχρωμη κλωστή έτσι ώστε στην κεντρική φλέβα να συναντηθούν η φωτεινή με την σκούρα κλωστή. Χρησιμοποιήστε 3 κλώνους. Ξεκινήστε από τη μέση και κεντήστε προς τις άκρες με μακριές και κοντές βελονιές. Οι βελονιές πρέπει να περνούν πάνω από το κεντημένο περίγραμμα. 


11. Επιλέξτε την επόμενη πιο σκούρα απόχρωση και χρησιμοποιήστε τρεις κλώνους. Κεντήστε τη δεύτερη σειρά με μακριές βελονιές. Το μήκος δεν πρέπει να είναι ίδιο αλλά να προσαρμόζεται ανάλογα με το σχήμα. Οι νέες βελονιές διαχωρίζουν τις προηγούμενες.
κέντημα, βελονιές, πλακέ, φύλλα, λουλούδια

12. Στο τέλος προσθέστε την πιο σκούρα απόχρωση κλωστής. Αν θέλετε να προσθέσετε ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια κεντήστε μερικές βελονιές με 1 κλώνο κλωστής επιλέγοντας την πιο φωτεινή απόχρωση κλωστής. 

13.  Κεντήστε την κεντρική φλέβα με τη διχαλωτή βελονιά χρησιμοποιώντας 2 κλώνους κλωστής. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου