Μάθημα 06: Κέντημα ηλιοτρόπιου - Σύνθεση

Σε αυτήν την άσκηση, θα κεντήσετε ένα άνθος εμπνευσμένο από το ηλιοτρόπιο Gaillardia. Γενικά, όταν θέλετε να αποδώσετε ένα φυτό ή ένα άνθος με κλωστές, καλό είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα για το συγκεκριμένο είδος φυτού, να ψάξετε δηλαδή για φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα χρώματα του φυτού και την ιδιαίτερη ογκοπλασία του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε μόνοι σας να βρείτε τους κατάλληλους κωδικούς κλωστών αλλά και τις βελονιές που θα χρησιμοποιήσετε.
κέντημα, λουλούδι, σχέδιο κεντήματος,


Βελονιές

Κλωστές/ Κωδικοί μουλινέδων. 
  • Anchor 303 (Κίτρινο)
  • Anchor 45 (Σκούρο κόκκινο)
  • Anchor 264 (Πράσινο)
  • Anchor 265 (Πράσινο)
  • Anchor 268 (Πράσινο)


Οδηγίες
1. Κατεβάστε και εκτυπώστε το σχέδιο. Οι διαστάσεις του σχεδίου είναι 9Χ15 εκ. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε τις διαστάσεις του σχεδίου, δηλαδή να το μεγεθύνετε ή να το σμικρύνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.
flower, motif, floral motif

2. Μεταφέρετε το σχέδιο στο ύφασμα χρησιμοποιώντας καρμπόν.
σχέδιο, λουλούδια, κέντημα

3. Χρησιμοποιήστε τελάρο και πλαισιώστε το σχέδιο. Ξεχωρίστε 2 κίτρινες κλωστές  από το μουλινέ Anchor 303, περάστε τις κλωστές στη βελόνα και κεντήστε με τη διχαλωτή βελονιά το περίγραμμα των πετάλων του λουλουδιού.
Ξεχωρίστε μία κλωστή από το μουλινέ Anchor 45, περάστε την κλωστή στη βελόνα και κεντήστε με την αλυσιδοβελονιά τις εσωτερικές φλέβες των πετάλων.
πως κεντάω λουλούδια

5. Θα κεντήσετε τον πυρήνα του λουλουδιού (τη γύρη) με τη βελονιά γαλλικός κόμπος. Πάρτε 2 κλωστές από τον μουλινέ Anchor 45, περάστε τις κλωστές στη βελόνα και ξεκινήστε να δημιουργείτε κόμπους περιμετρικά του πυρήνα του λουλουδιού.
γαλλικός κόμπος, βελονιές κεντήματος,

6. Αν ψάξετε για φωτογραφίες του είδους Gaillardia Sunset θα παρατηρήσετε ότι η καρδιά του πυρήνα έχει χρώμα σκούρο κίτρινο. Ξεχωρίστε δύο κλωστές από το μουλινέ Anchor 303, περάστε τις κλωστές στη βελόνα και κεντήστε μερικούς γαλλικούς κόμπους γύρω από το κέντρο του πυρήνα. Για την ακρίβεια λίγο πιο πάνω από το κέντρο καθώς το λουλούδι παρουσιάζεται σε προοπτική απεικόνιση.
κέντημα, λουλούδι


7. Για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα θα αναμίξετε κλωστές διαφορετικών χρωμάτων. Πάρτε μία κλωστή από τον μουλινέ Anchor 303 και μία κλωστή από το μουλινέ Anchor 45 και περάστε τις κλωστές στην ίδια βελόνα. Κεντήστε μερικούς κόμπους από το κέντρο προς την περιφέρεια.

8. Κεντήστε το υπόλοιπο του πυρήνα με κόμπους, χρησιμοποιώντας 2 κλωστές από το μουλινέ Anchor 45.
κέντημα, λουλούδι

Ο γαλλικός κόμπος αποτελεί ιδανική βελονιά για κέντημα σχεδίων με αναγλυφότητα.
κομποβελονιά, λουλούδι


Κεντώντας το μίσχο και τα φύλλα. 
1. Πάρτε δύο κλωστές από το ανοιχτό πράσινο (Anchor 264), περάστε τις κλωστές στη βελόνα και κεντήστε με πισωβελονιά το περίγραμμα του μίσχου.
2. Γεμίστε το εσωτερικό του μίσχου με το ίδιο χρώμα μουλινέ (Anchor 264), χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε βελονιά, όπως τη ριζοβελονιά, τη διχαλωτή βελονιά, τη πισωβελονιά κτλ.
3. Αφού ολοκληρώσετε το εσωτερικό γέμισμα, κεντήστε από πάνω με βελονιές πλακέ, χρησιμοποιώντας μία κλωστή από το μουλινέ Anchor 264.
πλακέ βελονιά, λουλούδι

4. Κεντήστε με τον ίδιο τρόπο και το κάτω τμήμα του μίσχου.


5. Κεντήστε το περίγραμμα του μισού φύλλου με πισωβελονιά χρησιμοποιώντας δύο κλωστές από το μουλινέ Anchor 265.
6. Κεντήστε το εσωτερικό του φύλλου με οποιαδήποτε βελονιά, χρησιμοποιώντας δύο κλωστές από τον μουλινέ Anchor 265.
7. Κεντήστε με πλακέ βελονιά το μισό του φύλλου χρησιμοποιώντας  μία κλωστή από το μουλινέ Anchor 265. Οι βελονιές θα πρέπει να είναι ελαφρώς διαγώνιες.
κέντημα λουλουδιού

8. Κεντήστε με τον ίδιο τρόπο και το άλλο μισό φύλλο. Χρησιμοποιήστε κλωστές από το μουλινέ Anchor 264. Χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου για να τονίσουμε την ογκοπλασία του φύλλου.
πλακέ βελονιά, φύλλα, λουλούδια,

9. Με αλυσιδο-βελονιά κεντήστε την κεντρική φλέβα του φύλλου χρησιμοποιώντας μία κλωστή από τον μουλινέ Anchor 268.
κέντημα, λουλούδι, πλακέ βελονιά, φύλλα

10. Κεντήστε και το άλλο φύλλο χρησιμοποιώντας τους μουλινέδες Anchor 268 και Anchor 265. Για να δώσετε στο σχέδιο χαρακτήρα σκίτσου μπορείτε κεντήστε το περίγραμμα του μίσχου και των φύλλων με τη διχαλωτή βελονιά χρησιμοποιώντας μία κλωστή από το μουλινέ Anchor 268.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου