Τα κεντήματα στα αντρικά ενδύματα των Hausa

Οι Hausa αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ομάδες της Αφρικής. Κατοικούν κυρίως στη Νιγηρία αλλά και σε άλλες χώρες όπως στο Καμερούν, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Γκάνα, στην Σενεγάλη και αλλού. 

Η μακροχρόνια παράδοση κατασκευής υφασμάτων στην Αφρική
Τα υφάσματα της Δ. Αφρικής είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η μόδα και οι προτιμήσεις άλλαξαν πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών, τεχνικών, υλικών κτλ που συντελούνταν και συνεχίζει να συντελείται στα πλαίσια των εκτεταμένων πολιτιστικών και οικονομικών συναλλαγών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα υφάσματα με μοτίβα, που δημιουργούνται με την εφαρμογή μιας μεγάλης ποικιλίας τεχνικών όπως τυπώματα, απλικέ, κεντήματα με κλωστές και χάντρες.
πηγή εικόνας: British Museum


Το επίσημο αντρικό ένδυμα
Ο ενδυματολογικός κώδικα των Hausa είναι αυστηρός και σχετίζεται άμεσα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.  Οι άντρες φορούν ένα ευρύχωρο ένδυμα γνωστό και ως 'riga', 'babariga' ή 'babba riga., που συνήθως φέρει περίτεχνες κεντημένες διακοσμήσεις γύρω από το λαιμό. συνήθως περίτεχνα κεντημένα σχέδια γύρω από το λαιμό. Στο κεφάλι επίσης, φορούν ένα καπέλο, επίσης κεντημένο, που ονομάζεται Fula.
Εκείνα τα ενδύματα που φέρουν πλούσια και περίτεχνη διακόσμηση, ανήκουν στην ελίτ, δηλαδή σε ανθρώπους της εξουσίας και του χρήματος. Τα ενδύματα αυτά φοριούνται επίσης σε επίσημες περιστάσεις, όπως σε γάμους και κηδείες.
Το συγκεκριμένο ένδυμα λοιπόν, εκφράζει την κοινωνική τάξη, το κύρος, τη φήμη και τον πλούτο αυτού που το φοράει ενώ όσο πιο πλούσια διακόσμηση περιλαμβάνει τόσο πιο ισχυρός είναι ο άντρας που το φορά. 
πηγή εικόνας: British Museum

Η κεντημένη διακόσμηση
Η εξωτερική επιφάνεια του ριχτού ενδύματος φέρει κεντημένη διακόσμηση γύρω από το λαιμό, στην μπροστά και πίσω πλευρά. Το κέντημα αποτελεί αντρική εργασία ενώ γίνεται εξολοκλήρου στο χέρι καθώς το άγριο μετάξι δεν μπορεί να κεντηθεί με τη χρήση μηχανής. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και για αυτόν το λόγο, ένα ένδυμα για να ολοκληρωθεί απαιτεί την εργασία πολλών αντρών.
Τα μοτίβα, πριν κεντηθούν, σχεδιάζονται με ελεύθερο χέρι απευθείας πάνω στο προ-κομμένο ύφασμα, είτε από τον ίδιο τον κεντητή είτε από έναν επιδέξιο σχεδιαστή. Τα σύνθετα σχέδια, απαιτούν πολύωρη σχεδίαση ενώ το κέντημα απαιτεί ακόμη και 4 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά στα μοτίβα, αυτά είναι γεωμετρικά που επαναλαμβάνονται σε διάφορα μεγέθη.
πηγή εικόνας: British Museum


Οι κλωστές
Οι κλωστές που χρησιμοποιούνται για το κέντημα είναι βαμβακερές και μεταξωτές. Ειδικά στο μετάξι που παράγεται από την μεταμόρφωση του κουκουλιού, αποδίδονται μυστικιστικές ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στην αγορά συνθετικές κλωστές, όπως ναύλων. Ωστόσο, το άγριο μετάξι συνεχίζει να διατηρεί την αξία του λόγω σπανιότητας, δυσκολίας συλλογής και υψηλού κόστους μεταποίησης. Επιπλέον, το άγριο μετάξι έχει αντοχή και λάμψη που γίνεται ακόμη πιο έντονη με το πέρασμα του χρόνου. 

Αναφορές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου